eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Már Vas megyét is elérte az agyhártyagyulladás

A Vas és Zala megyei egészségügyi hatóságoknak már összesen 20 fertőzöttről van tudomásuk, akik nyers kecsketej fogyasztása után kaptak vírusos agyhártyagyulladást. A zalaegerszegi kórház fertőző osztályának vezetője azt mondta: ők 17 betegről tudnak. A betegséget feltehetőleg az egyik Zalaegerszeg melletti kecsketenyésztőtől származó tej okozta. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a friss, nyers tejet fogyasztás előtt fel kell forralni.

Zala után már Vas megyében is felütötte a fejét a vírusos agyhártyagyulladás. Zalaegerszegen néhány napja sorban jelentkeznek a betegek a megyei kórház fertőző osztályán, ők mind ugyanattól a kecsketenyésztőtől vásároltak kecsketejet, és azt feltehetőleg nem forralták fel fogyasztás előtt.

A kecskéket ugyanis valószínűleg megcsípte egy kullancs, ami hordozta a vírust. A betegek között van az állat tenyésztője is.

A Vas és Zala megyei egészségügyi hatóságoknak már összesen 20 fertőzöttről van tudomásuk, akik nyers kecsketej fogyasztása után kaptak vírusos agyhártyagyulladást. A zalaegerszegi kórház fertőző osztályának vezetője azt mondta: ők 17 betegről tudnak.

"Jelenleg akut fázisban rosszul vannak mind egytől-egyig, de várhatóan egy hét múlva, 10 nap múlva jobban lesznek" - jelentette ki Ribiczey Pál.

A közép-magyarországi megbízott helyettes regionális tisztifőorvos szerint a tejet csak pasztörizálva, vagy felforralva szabad fogyasztani. Szabó Enikő az InfoRádiónak elmondta: az agyhártyagyulladásnak ez a formája nem tejed emberről emberre.

Szabó Enikő azt is elmondta: vannak olyan agyvelőgyulladás-fajták, amelyeket vírus okoz, például az influenzavírus is okozhat ilyet, amely már cseppfertőzéssel is terjedhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×