eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyógyszertárban érdekelt a minisztériumi kabinetfőnök

A Népszabadság azt írja, hogy etikai eljárást kezdeményezett a Magyar Gyógyszerész Kamara az egészségügyi tárca kabinetfőnöke ellen. A testület arra kíváncsi, hogy Matejka Zsuzsa megszegte-e az etika szabályait azzal, hogy államigazgatási funkciója mellett több gyógyszertári vállalkozás tulajdonosa.

A megyei kamarai elnökök közleményben ítélik el, és a munkájával összeegyeztethetetlenek tartják a kabinetfőnök piaci szerepvállalását. Kundra Anna, a tárca szóvivője azt közölte: továbbra sem látnak tennivalót a "Matejka-ügyben".

A patikalapításra általános szabályok vonatkoznak, így nem részesülhet semmilyen piaci előnyben a kabinetfőnök. Matejka Zsuzsát a lap hiába próbálta megszólaltatni, nem kívánt a személye körül kialakult aggályokra reagálni.

A Magyar Nemzetből megtudhatják, hogy legalább három éve jelzik a kormánynak a szakmai szervezetek, hogy egy, a földtörvénybe rejtett kiskaput kihasználva, úgynevezett csereszerződéssel egyre többen jutnak termőföldhöz, amely ügylet során nem érvényesíthetők a törvényben megfogalmazott elővételi és tájékoztatási kötelezettségek.

A szakszövetségek információi szerint 2004 óta több ezer ilyen szerződést kötöttek. Több ezer úgynevezett csereszerződést kötöttek az elmúlt években főként fővárosi fogorvosok és ügyvédek, amivel komoly termőföld-birtokokhoz jutottak. További részletek a Magyar Nemzetben.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy brit építészek segítségével épül fel a világ legnagyobb fedett botanikus kertje a sivatagban, a szaúdi főváros közelében.

A kert 160 hektáron terül el és két félhold alakú létesítményből áll majd, az egyik a múltat, a másik a lehetséges jövőt tárja a látogatók elé.

A szaúdi királyról, Abdullah bin Abdul Aziz Al Saudról elnevezett létesítmény 2010-ben készül el, a 100 millió dolláros projekt Rijád városának ajándéka a királyi családnak.

Az első létesítmény a földi növényvilág fejlődésének 400 millió éves történetén vezet végig, öt pavilonon keresztül, melyek mindegyike egy-egy földtörténeti kort mutat be.

Az első pavilonban a látogatók a földi növényvilág szempontjából az idők kezdetéig utaznak vissza, és megismerik azokat az evolúciós változásokat, alkalmazkodási modelleket, amelyek a devon korban, 400 millió évvel ezelőtt a mohák, zuzmók és páfrányok kialakulásához vezettek. A Népszabadság szerint a hús-, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, valamint az üdítőipar kivételével az élelmiszeriparban megindult a termelés csökkenése.

Szakemberek szerint félő, hogy nem egy gyártó bezárja kapuit vagy elköltözik máshová. A növénytermelők közül nagyon keveseknek jut az idén profit, az állattartóknak pedig új etetési módszerekkel kell spórolni.

Boródi Attila, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető alelnöke szerint folytatódik a multik kivonulása a hazai piacról, ahol a bevétel mindössze két százalékát éri el az átlagos jövedelmezőség szintje.

A tej-, növényolaj- és cukoriparban tapasztalható változások szerinte arra utalnak, hogy nemcsak a termékek gyártását viszik el, hanem egyre több gyárkapura is lakat kerül.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy kritikus hónapok előtt áll a légvédelmi készültségért felelős magyar vadászrepülő-közösség. Amennyiben a rájuk is vonatkozó nyugdíjszabályokat számukra kedvezőtlenül változtatja meg augusztus 31-én a kormányzat, többen nyugállományba vonulnak, és ezzel nem lesz elég Mig-29-es pilóta a szolgálat ellátására. Az új Gripeneken repülő csapat még nem készült fel a feladat átvételére.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy Olaszországban huszonöt euróért adnak egy kilenc gigabájtos netcsomagot, Spanyolországban kilenc euró kétszáz megabájt.

Roamingtarifával ugyanennyi netezés sok tízezer forintba kerülne. Idén már olcsóbban telefonálhatunk az Európai Unió területén, de a mobilinternetezés még mindig brutálisan drága.

Sokan panaszkodnak arról, hogy a nyaralás után több tízezer forintot kellett kifizetniük néhány weboldal meg email letöltéséért.

Viviane Reding uniós távközlési biztos azt ígérte, hogy az adatforgalom is olcsóbb lesz majd, mert ha semmit sem tesznek a szolgáltatók, akkor majd ők kikényszerítik az árcsökkentést. Addig viszont maradnak a megabájtonként ezerforintos roamingtarifák. A Napi Gazdaság azt írja, hogy szakértők szerint a harmadik negyedév lesz a mélypont a fogyasztásban, a kereskedelem később ennél már csak jobbra számíthat. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a napi fogyasztási cikkeknél 1-2 százalékos forgalomcsökkenéssel számol az év harmadik negyedére.

A Napi Gazdaság számításai alapján még az is megeshet, hogy a kiskereskedelemben az élelmiszerpiac lesz az egyetlen, amelyik hozza a tavalyi év forgalmi adatait, bár a harmadik negyedévre előre jelzett áremelkedések hatására a kiskereskedelemnek ebben a szegmensében is megindul a hanyatlás.

Az adatok között némi ellentmondás érzékelhető, miközben ugyanis a fogyasztási hitelek jelentősen gyarapodtak, a tartós fogyasztási cikkeknél egyértelmű a visszaesés.

A Világgazdaságból megtudhatják, hogy a közeljövőben megnyílhat az unió kapuja a Kínában gyártott energiatakarékos izzók ellőtt, ezeket eddig dömpingvám sújtotta.

Öt évvel a bevezetése után a kompakt fénycsövek legnagyobb gyártói is támogatnák a vám eltörlését, nem is ok nélkül: a világon forgalomba kerülő ilyen izzók legtöbbjét a világ legnépesebb államában gyártják.

A pénzcentrum.hu úgy fogalmaz: csalódott vendégek, értetlen szállodások a nyár legforróbb időszakában az európai és főként az Földközi-tenger déli partján fekvő turistaparadicsomokban.

Így is festhet a kép, amennyiben nem tájékozódunk előre és alaposan arról, hogy az általunk választott üdülési célponton milyen szabályok alapján kapják csillagjaikat a különböző szállodák, már ha kapnak egyáltalán.

A tájékoztatás a szállodák érdeke is, hiszen a tájékozatlan vendég könnyen érezheti úgy, hogy becsapták, mert a három csillagos szállodában nincs a szobában fürdőszoba és WC, nincs hajszárító, színes TV, telefon vagy nem cserélik naponta a textíliákat.

Lehet, hogy nem is kell nekik, bár az itthoni viszonyok között könnyen hihetnénk, hogy kellene. Hogy mit tartalmaz néhány szomszédos, számunkra mérvadó, illetve kedvelt turisztikai célpontnak számító európai országban az osztálybasorolási rendelet, arról a penzcentrum.hu oldalain olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×