eur:
389.28
usd:
361.23
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Báthory-díjakat adtak át a határon túli magyar oktatás segítőinek

Átadták a Báthory-díjakat a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székházában.

Az elismerést a Bolyai Kezdeményező Bizottság javaslatára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács oktatási szakbizottsága ítéli oda azoknak, akik sokat tettek az erdélyi magyar felsőoktatásért.

Az ünnepségen a Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete főtitkára azt mondta: azoknak, akik Erdélyben magyar iskolát, egyetemet szeretnének létrehozni, akadályokkal kell küzdeniük.

Szabó T. Attila hozzátette, hogy a díjazottak ezeknek az akadályoknak a lebontásában segítettek.

Az idei kitüntetettek között van Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke és Kozma József, a testület MSZP-s alelnöke, Almássy Kornél MDF-es országgyűlési képviselő, Balázs Sándor egyetemi tanár, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Nagy Elek, a Vegyépszer elnöke.

A Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel királyról elenevezett díjat az idén adták át harmadik alkalommal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×