eur:
385.69
usd:
354.35
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Megakadályozhatja a szakszervezet a BKV sztrájktörési akcióját

Megakadályozhatják a szakszervezetek, hogy a BKV sztrájktörőket vegyen fel a tervezett sztrájk idejére - mondta az InfoRádiónak Ivány Judit munkajogász, az ELTE adjunktusa, a Munkástanácsok jogi szakértője. Ehhez kifogást kell benyújtaniuk a BKV vezetéséhez.

A magyar jogszabályok nem határozzák meg a sztrájktörés fogalmát, de a munkabeszüntetés esetére általános magatartási szabályokat írnak elő mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára: együttműködési kötelezettséget, a munkáltató számára pedig azt, hogy nem hozhat olyan intézkedést, amellyel megakadályozná, hogy valaki a sztrájkban részt vegyen - mondta az InfoRádió által megkérdezett munkajogász.

Ivány Judit úgy véli: előfordulhat, hogy egy bíróság ilyen jogszerűtlen magatartásnak értékelné azt, ha egy munkáltató külső erőket kifejezetten csak a sztrájk idejére, amiatt alkalmazna, ezzel olyan helyzetbe hozná a sztájkolni készülő munkatársait, amelyben megfélemlítve érzik magukat, ez pedig megakadályozná a munkabeszüntetést.

Az ELTE adjunktusa közölte: a sztrájkolni készülők a BKV toborzóakciója miatt fordulhatnak bírósághoz, illetve - a bejelentéstől számított öt munkanapon belül - kifogást nyújthatnak be a munkáltatóhoz az intézkedéssel szemben, ez pedig megakadályozhatja annak végrehajtását a bíróság jogerős döntésééig, vagy addig, amíg a felek a vitás kérdésről meg nem állapodnak.

Ebben az esetben nem alkalmazhat sztrájktörőket a BKV, mivel a munkaügyi ellenőrzési törvény is szankcionálja, ha a munkáltató a kifogás benyújtásakor nem függeszti fel az intézkedés végrehajtását - tette hozzá Iványi Judit.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×