eur:
394.54
usd:
354.73
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Tom Lantos: "Minden politikai párt határolódjon el a Magyar Gárdától"

Teljes elhatárolódást vár a politikai erőktől a Jobbik által életre hívott Magyar Gárda ügyében az amerikai kongresszus Külügyi Bizottságának elnöke. Tom Lantos budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor kijelentette: nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani a szervezetnek. A magyar származású politikus tájékoztatóján emellett energia- és vízumügyekről is szó volt.

Az energiafüggetlenség fontossága mellett érvelt az amerikai Kongresszus külügyi bizottságának elnöke. Tom Lantos kiemelte: elfogadhatatlan, hogy akár Magyarország, akár az Egyesült Államok más ország jó szándékától függjön, ha energiára van szüksége.

A magyar származású demokrata párti politikus úgy vélte: a civilizált világ csak úgy tudja függetlenségét biztosítani, ha a megújuló és alternatív energiaforrásokat kezdi használni.

Értem Magyarország energiafüggőségét, hiszen minden állam hasonló cipőben jár - mondta Tom Lantos. - Remélem, hogy Budapest hosszú távon is megoldja ezt a problémát, mégpedig úgy, hogy az alternatív forrásokra áll át. Szerintem ez menni fog.

Rövid távon pedig az a teendő, hogy az egyetlen forrás helyett - vagyis az orosz olaj és gáz helyett - mást is találjon. Péntek este erről is tárgyalok majd a miniszterelnökükkel - tette hozzá a politikus.

A bizottsági elnök a vízumkérdéssel kapcsolatban azt mondta: Európának meg kell értenie Amerika biztonsági igényeit.

Elhatárolódást vár

Tom Lantos a Jobbik által életre hívott Magyar Gárdával kapcsolatban hangsúlyozta: minden politikai pártnak világosan el kell határolódnia tőle.

Legjobb tudomásom szerint nem minden frakció járt el így - mondja a veterán politikus. - A kormánypártok és az MDF megtette, így várom, hogy a többiek is hasonlóan cselekedjenek: a leghatározottabban határolódjanak el, hogy ha valóban komoly partnerei akarnak lenni olyan országoknak, mint az Egyesült Államok.

De fontos az is, hogy nem szabad túlértékelni ezt az 56 ember által létrehozott sötét gárdát - fűzte hozzá Tom Lantos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban

Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×