eur:
385.28
usd:
355.09
bux:
67888.31
2024. május 21. kedd Konstantin

Miért ünnep Nagyboldogasszony napja

Augusztus 15-e Mária mennybevitele, magyar nevén Nagyboldogasszony, Nagyasszony napja. A szerdai nap egyúttal Magyarország Mária oltalmába ajánlásának emlékünnepe. Tomka Miklós vallásszociológus az InfoRádiónak elmondta: Nagyboldogasszony véletlenül ad ki egy ünnepkört Szent István ünnepével.

Magyarországon Nagyboldogasszony napja kettős ünnep: egyrészt Mária mennybemenetelének, másrészt a magyarok Nagyasszonyának ünnepe - mondta az InfoRádió által megkérdezett vallásszociológus.

Tomka Miklós hozzátette: a nagyasszony megnevezés általános értelemben úrnőt, nagy tiszteletet érdemlő nőt jelentett, ebből lett később az az értelmezés, amely Máriát, Jézus anyját jelenti.

"A katolikus hagyomány szerint Szent István felajánlotta az országot Máriának, Jézus anyjának, miután nem volt olyan utóda, akiben megbízhatott volna, hogy a kereszténységet folytatja" - közölte a vallásszociológus.

Magyarország valószínűleg a világon az első olyan állam, amelyet felajánlottak Máriának - mondta Tomka Miklós.

A keresztények úgy gondolják, hogy a meghaltak nem egyszerűen tovább élnek a túlvilágon, hanem onnan képesek éppúgy segíteni, mint földi életükben. Ezt a földöntúli támogatást kérte Szent István is - fűzte hozzá a vallásszociológus.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Alteo-vezér: hamarosan jöhet a méretugrás és a régiós terjeszkedés

Alteo-vezér: hamarosan jöhet a méretugrás és a régiós terjeszkedés

Az elmúlt évek fokozatos növekedését és a megújuló energia szerepének előtérbe kerülését figyelembe véve egy ideje már bele lehetett látni az Alteo-sztoriba, hogy ez egy nagy durranás lesz, végre egy cég a magyar tőzsdén, amiben rengeteg fantázia van. Ezt a lehetőséget a legnagyobb hazai energetikai vállalat, a Mol is érzékelte, bő egy éve az olajcégből és még két magántőke alapból álló konzorcium lett az Alteo többségi tulajdonosa. Az „évforduló" és a friss negyedéves számok apropóján interjút készítettünk Chikán Attilával, a vállalat vezérigazgatójával és Kovács Domonkossal, a cég M&A és tőkepiacok vezérigazgató-helyettesével, ahol többek között a friss eredményeket értékelték a vezetők és a jövőben várható osztalékpolitikáról is beszéltek, de arról is szó esett, hogy valóban kinyíltak-e a lehetőségek az Alteo számára a Mol megjelenésének köszönhetően. Szóba került még, hogy milyen hatékonyságnövelő és kapacitásbővítő beruházásokra lehet számítani a jövőben és mi lehet a társaság eddigi fennállásának a legnagyobb befektetése, de a nemzetközi terjeszkedési lehetőségekről és a magyar napenergia-rendszer előtt álló kihívásokról, illetve a szélenergia önmagán túlmutató szerepéről is szó esett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×