eur:
394.6
usd:
354.87
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Életveszélyesek az autópályák leállósávjai - mit tegyünk?

A magyar autópályákon a leggyakrabban azért halnak meg az emberek, mert nem használják a biztonsági övet. A második leggyakoribb ok azonban a leállósáv indokolatlan és helytelen használata. Az InfoRádió annak járt utána: mikor, és hogyan használhatjuk a műszaki leállósávot.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. felmérése szerint az elmúlt két évben a halálos balesetet szenvedett autósok 80 százaléka nem használta a biztonsági övet. A második leggyakoribb veszélyeztető tényező a leállósáv helytelen használata volt - mondta el az InfoRádióban az ÁAK szóvivője.

Winkler-Virás András hangsúlyozta: a sáv pontos neve műszaki leállósáv, azaz csak akkor lenne szabad használni, ha autónknak olyan műszaki problémája van, amellyel már nem tudunk elmenni a következő megállóig.

Ami azonban nem nagy távolság, hiszen egyszerű pihenőhelyek 10 kilométerenként vannak a sztrádán, komplex, mosdóval és más létesítménnyel ellátott pihenők pedig 20-30 kilométerenként.

Közvetlen életveszélyt jelent

Érdemes a kocsi problémáit ezeken a helyeken megnézni, hiszen itt az autósok nincsenek közvetlen életveszélyben, ellenben a leállósávval, amelyet a KRESZ szerint is csak akkor lehetne használni, ha autónk már nem megy tovább.

A sávot egyébként nem csak ezért alakították ki, hanem azért is, hogy egy baleset esetén a mentők, a tűzoltók, az útkarbantartók és a rendőrök megközelíthessék a helyszínt.

Ha már megálltunk, szálljunk ki az autóból

Adódhat azonban olyan eset, amikor már valóban nem megy tovább az autó, és kénytelenek vagyunk a leállósávot használni. Winkler-Virág András szerint ilyen esetekben akkor járunk el a leghelyesebben, ha a lehető legközelebb parkolunk le a korláthoz, az autóból pedig mindenkit kiszállítunk és a szalagkorlát mögé küldünk.

Az elakadást jelző háromszöget legalább 150-200 méterrel a kocsi mögött kell kirakni, ha ugyanis valaki a leállósávban halad, az csak így tudja időben korrigálni az útvonalát.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×