eur:
394.49
usd:
354.34
bux:
72759.17
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Bekeményít a fideszes polgármester - a nap hírei

Büntetést szabott ki az Egészségügyi Minisztériumra az V. kerületi vezetés, a rendőrséghez fordul az egyik ferihegyi szakszervezet, megérkezett Székesfehérvárra az eddig Magyarországon ki nem állított Székely Bertalan-kép - a nap legfontosabb hírei.

Rogán bírságol

Több mint 10,5 milliárd forint büntetést szabott ki az Egészségügyi Minisztériumra Belváros-Lipótváros vezetése, mert a tárca nem fizette meg a parkolásra használt közterületek utáni díjakat. A döntésről szeptemberben szavaz a képviselőtestület. A kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: több mint 20 közintézménnyel sikerült megállapodniuk, egyedül az egészségügyi és a honvédelmi tárcával nem. Rogán Antal hangsúlyozta: úgy jártak el, mint bárki mással tették volna, és kiszabták a büntetést. Hozzátette: az önkormányzat kezdeményezte az összeg behajtását, de készek tárgyalni a fizetés könnyítéséről. Az Egészségügyi Minisztérium azt közölte: megítélésük szerint a kerület által megjelölt parkoló felett a tárca rendelkezik, és álláspontjukat készek bíróság előtt is megvédeni.

Veszélyben voltak az utasok?

A rendőrséghez és a Polgári Légügyi Hatósághoz fordul a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete a vasárnapi sztrájk idején, a Budapest Airport vezetése által hozott intézkedések kivizsgálásáért. Az érdekképviselet közölte: egyre több olyan információt kapnak, hogy a munkabeszüntetéskor az ellenőrzési és operatív feladatokat szakmai felkészültséggel nem rendelkező dolgozókra bízták. A szakszervezet szerint ha ez igaz, akkor a Budapest Airport üzleti megfontolásból veszélyeztette az utasok biztonságát. A Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég szóvivője tljesen alaptalannak nevezte a szakszervezet állításait. Szollár Domokos hangsúlyozta: valamennyi munkatársuk, aki a sztrájk idején dolgozott rendelkezett a szükséges szakszolgálati engedélyekkel. A szóvivő közölte azt is: várhatóan nem lesz sztrájk a hét végén, annak ellenére, hogy az egyik érdekképviselet újabb munkabeszüntetést helyezett kilátásba. Szollár Domokos azt mondta: a bértárgyalások hétfőn folytatódnak. A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete 9,5 százalékos fizetésemelést követel, a munkaadó ugyanakkor továbbra sem ajánl 5,5 százaléknál többet.

BKV-megállapodás

Aláírta a csoportos létszámleépítés következményeinek mérsékléséről szóló megállapodást a BKV vezetése és az üzemi tanács. A társaság közleménye szerint belső átképzésekkel és álláskeresési tanácsadással segítenek a munkavállalóknak. Az egyezség értelmében a BKV figyelni fog arra, hogy egy családból több embernek ne szűnjön meg a munkaviszonya, augusztus 15-étől pedig kihelyezett ügyfélszolgálati irodát működtet, ahol az álláskeresési tanácsadás mellett jogsegélyszolgálatot és pszichológusi segítséget is biztosít.

Feleznék az adminisztrációt

Öt év alatt a felével csökkentené a kormány az adminisztratív terheket a közigazgatásban - közölte a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter. Draskovics Tibor a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: jövőre egyszerűsödnek például a gépjárművel, a születéssel, a házasságkötéssel, az elhalálozással, a személyi okmányokkal és az ÁNTSZ-telepengedéllyel összefüggő eljárások.Ellenzéki kritika

A Fidesz szerint a kormánynak nincs átfogó közlekedésfejlesztési koncepciója. Manninger Jenő, az ellenzéki párt szakpolitikusa az összesen 1.700 milliárd forintot jelentő közlekedési operatív programra utalva azt mondta: a bizonytalanságot jelzi, hogy szinte havonta változott meg a beruházási lista, emellett a terveket megterheli a négyes metró túlzott költsége is.

A Fornetti felmentve

Nem tartalmaz dioxinnal szennyezett guargumit a Fornetti egyik terméke sem; a laboratóriumi vizsgálatok a többi cég esetében még tartanak - jelentette be az országos főállatorvos. Süth Miklós elmondta: a Friesland Hungária Zrt. már a jövő hétre várható vizsgálati eredmény közzététele előtt visszavonta a boltokból két termékét a dioxinszennyezés gyanúja miatt; az intézkedés a Túróvarázs és a sárgabarackos Krémes duó elnevezésű terméket érintette. A főállatorvos emlékeztetett arra: eddig 343 cég jelentkezett a vizsgálatokra; jelenleg 16 vállalkozás 50 mintáját ellenőrzik.

Bolgár érdeklődés

Bulgária Magyarországról szeretne gabonát vásárolni - erősítette meg a balkáni ország budapesti nagykövetsége. A külképviseleten közölték: Magyarországon tartózkodik a bolgár mezőgazdasági miniszterhelyettes, aki elsősorban a Magyarországon lévő 1,2 millió tonna uniós intervenciós kukoricakészletről tájékozódott.

Egyszemélyi felelős

Gál. J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz az augusztus 20-ai ünnepi programok lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője - erősítette meg a kormányszóvivő. Budai Bernadett közölte: a kabinet szerdán fogadta el az állami ünnepek lebonyolításáról szóló kormányhatározat módosítását és ennek keretében döntött az egyszemélyi felelősről.

Megérkezett a Székely-kép

Megérkezett Székesfehérvárra a Szent Imre 1000 éve című kiállítás fő szenzációja, Székely Bertalan Magyarországon soha nem látott alkotása, a Boldog Gizella a gyermek Imre herceggel című akvarell - közölte az egyházmegye. A Müncheni Bajor Állami Levéltár Titkos Házilevéltárából származó alkotást a szombaton megnyíló kiállításon láthatja először a nagyközönség.

Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×