eur:
388.7
usd:
361.7
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Összességében elégedett az MSZP a felvételi rendszerrel

Az MSZP oktatási politikusa úgy véli: összességében jól vizsgázott az új fölvételi rendszer. Tatai-Tóth András az InfoRádiónak azt mondta: a kormányzatnak őszig fölül kell vizsgálnia, hogy az intézményeknek valóban megvan-e a kapacitásuk a fölvett diákok oktatására, vagy sem. A Fidesz közleményt adott ki az ügyben, amely szerint az MSZP nem a fontos dolgokkal foglalkozik, hiszen a tandíjról szó sem volt a tájékoztatón.

Alapjában véve elégedett az MSZP oktatási politikusa az új felsőoktatási fölvételi rendszerrel. Tatai-Tóth András az InfoRádiónak azt mondta: a magas színvonalú oktatásban az intézményeket és a diákokat is érdekeltté tették, hiszen eddig csak a hallgatók versenyeztek egymással a helyekért, most már viszont az egyetemek és főiskolák is ringbe szálltak egymással.

A szocialista honatya azt is jónak tartja, hogy a bölcsész-, a jogász-, és médiaképzés helyett a műszaki és informatikai szakokat támogatták jobban. Tatai-Tóth András szerint ugyanakkor szükség van fölülvizsgálatra is.

"A minisztériumnak vizsgálnia kell, hogy a lejelentett kapacitás valóban megvan-e az intézményekben. Nem szeretnénk, hogy csak addig terjedjen az intézmények érdekeltsége, amíg megszerzik az állami finanszírozott diákokat" - hangsúlyozta.

A politikus hozzátette: őszig kell a tárcának elvégezni a fölülvizsgálatot. Szólt arról is, hogy a felvételizők leginkább budapesti egyetemekre, főiskolákra szerettek volna bejutni.

Tatai-Tóth András szerint, ha fönn akarnak maradni a kevésbé népszerű intézmények, akkor nekik is van még tennivalójuk. "A vidékiek meg akarják őrizni a státuszukat, hallgatóikat, akkor aktivitást kell kifejteniük. De lehet, hogy szükség lesz a rendszer korrigálására is" - tette hozzá.

Az üggyel kapcsolatban a Fidesz egy közleményt adott ki. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott írás szerint a szocialisták a lényegtelen dolgokról beszéltek ahelyett, hogy a tandíjról szóltak volna.

A dokumentum kiemeli: a tandíjat a szocialisták nyílt hazugsággal, a választók megtévesztésével vezették be. A kormány ezzel elzárja a főiskolákra, egyetemekre vezető utat a szegényebb családokból származó fiatalok előtt - fogalmaz a párt közleményében.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×