eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Élelmiszer-botrány: visszakérhetik a termékek árát

Visszakérhetik a vásárlók a dioxinnal fertőzött guar-gumit tartalmazó termékek árát a kereskedőktől - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke. Közben Búza László, a vizsgálatokat végző Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője az InfoRádióban azt ajánlotta a vásárlóknak, hogy olvaasák el a termékeken lévő címkéket és ha az E412-es adalékanyagot tartalmaz, akkor addig azt a terméket ne fogyasszák, amíg ki nem derült, hogy egészségre veszélyes-e vagy sem.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke hangsúlyozta: a vizsgálatok még tartanak, de ha bebizonyosodik, hogy a termékben az Indiából származó, szennyezett adalékanyag van, akkor a kereskedő a nyugta ellenében köteles az árut visszavenni és annak árát teljes egészében kifizetni.

Vámos György felhívta a figyelmet arra, hogy a guar-gumit tartalmazó élelmiszerek egy része továbbra is forgalmazható lesz, ha azokban nem mutattak ki egészségre káros anyagot.

Az országos főállatorvos azt közölte, hogy a becslések szerint akár 200 ezer vállalkozáshoz kerülhetett az Indiából származó guar-gumi szállítmányból.

Süth Miklós arra kérte a lakosságot, hogy a vizsgálatok végéig ne fogyasszanak illetve használjanak E-412-vel jelölt élelmiszert, gyógyszert és takarmányt.

Elvileg a legveszélytelenebb adalékanyag

Közben Búza László, a vizsgálatokat végző Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője az InfoRádióban arról számolt be, hogy több, guar-gumit használó élelmiszeripari vállalat önként jelentkezett termékvizsgálatra.

Az igazgató szerint a guar gumi a legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag, éppen ezért nagyon széles körben elterjedt.

Használják lekvárok, szörpök, szószok gyártásakor, a sütőiparban a tészta alapanyagába is kevernek belőle. A töltelékes tészták esetében például arra használják, hogy a töltelék ne folyjon ki, de megjelenik a tej-, a hús-, a papír- és a textiliparban is.

Búza László hangsúlyozta, hogy a guar gumi alapvetően veszélytelen, de a szállítmányok 80 százaléka Indiából jön, és az egyikben találtak az egészségre veszélyes, rákkeltő dioxint.

Mire figyeljünk?


Az igazgató szerint a vállalkozóknak elsősorban arra kell most figyelniük, hogy addig ne használjanak ilyen adalékanyagot, amíg annak ártalmatlanságáról meg nem bizonyosodtak.

Ami a fogyasztókat illeti: ajánlott elolvasniuk a termékeken lévő címkéket és ha az E412-es adalékanyagot tartalmaz, akkor addig azt a terméket ne fogyasszák, amíg ki nem derült, hogy egészségre veszélyes-e vagy sem. Búza László szerint nagy tömegben valószínűleg nem lesz jelen a dioxin a magyar termékekben, de előfordulhat.

Ha kíváncsi arra, hogy eddig mely cégek kérték önként alapanyagaik vizsgálatát, kattintson az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság kétóránként frissülő honlapjára!

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×