eur:
385.53
usd:
354.81
bux:
68156.88
2024. május 21. kedd Konstantin

Jogszerűen szedett pénzt Havas médiaiskolája

Jogszerűen szedett fejlesztési hozzájárulást egykori hallgatójától a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézete (BMI) az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság ítélete szerint.

Az államilag finanszírozott levelező tagozatú képzésen résztvevő felperes és az oktatási intézmény között nem jött létre szerződéses jogviszony, kapcsolatuk a felsőoktatási törvény alapján hallgatói jogviszonynak minősül - fejtette ki Bálind Attila bíró az ítélet indoklásában.

A felperes keresetét, amelyben a befizetett összeg és kamatai visszafizetését kérte, szerződés érvénytelenítésére alapozta, ilyet azonban nem kötött az intézmény és a hallgató. Erre nem is voltak kötelesek, mivel az ezt előíró kormányrendelet a költségtérítéses képzésben résztvevő diákokra vonatkozott csupán.

Ettől függetlenül a bíróság érdemben vizsgálta a felperes keresetét. A hallgatóktól szedett díjakat és térítéseket a hallgató tanulmányai idején két kormányrendelet szabályozta, és mindkét jogszabály kimondja, hogy a felsőoktatási intézmény az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatótól a képzési követelmények között nem szereplő szolgáltatások ellenértékeként egyéb díjakat szedhet.

A bíróság álláspontja szerint az egyetem bizonyította, hogy ilyen többletszolgáltatásokat nyújtott: a levelező képzésen résztvevő hallgatók oktatása emelt óraszámban folyt, bővített szakirány és tantárgy kínálatból választhattak és az intézmény a szegedi nappali tagozatos képzésénél magasabb technikai színvonalat biztosított.

A bíróság ítélete szerint a felperes a felvételi tájékoztató és az intézmény közlése alapján tisztában lehetett azzal, milyen díjakat kell fizetnie képzése során.

Kotroczó Béla, a felperes jogi képviselője az ítélethirdetést követően elmondta: fellebbeznek a bíróság döntése ellen. Hozzátette: azon se lepődne meg, ha a végső döntést a Legfelsőbb Bíróság hozná meg, egy felülvizsgálati eljárás keretében.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×