eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Nehéz helyzetben a szervátültetettek

Nehéz helyzetbe kerültek a szervátültetettek a januárban életbe lépett új laborvizsgálati rendszer miatt - írja a HVG. A transzplantációs centrumok az év eleje óta nem vállalják a kontrollhoz szükséges vérvétel és laborvizsgálatok elvégzését, ugyanis az túl drága, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a költségnek csak egyhetedét fizeti ki.

Alaposan megnehezítette a szervátültetésen átesettek életét a januárban életbe lépett új laborvizsgálati rendszer - írja a HVG. A transzplantációs centrumok ugyanis az év eleje óta nem vállalják a kontrollhoz szükséges vérvétel és laborvizsgálatok elvégzését. A költség ugyanis túl magas, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a járóbeteg-ellátással kapcsolatos vizsgálatok költségének csak egyhetedét fizeti ki. Erre hivatkozva kért megértést a Semmelweis Egyetem Sebészeti és Transzplantációs Klinikájának igazgatója a betegektől. A lap egy veseátültetett példáján mutatja be, hogy mit jelent a betegeknek a változás.

A Figyelő a fővárosi cégek vezetőváltásairól ír. Tizenkilenc fővárosi tulajdonban lévő cég vezetőjének szerződése jár le a tavasz utolsó napján, ezért sok új arcra lehet számítani. A részben már privatizált közműcégek vezetői a lap szerint némileg biztonságban érezhetik magukat. A legnagyobb fővárosi vállalat, a BKV Zrt. vezérigazgatójának, a főpolgármester döntése alapján tavaly már távoznia kellett. A fennmaradó, száz százalékban a főváros tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál május végéig dől el, hogy maradnak-e a jelenlegi vezetők. A Figyelő szerint a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. és a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. új vezetőinek neve már tudható.

A Heti Válaszban Unió Erdéllyel címmel összefoglalót olvashatnak a köztársasági elnök Erdélyi látogatásáról. Sólyom László múlt heti útján elsősorban a civil társadalom, és a magyar oktatás helyzete iránt érdeklődött. A lap szerint az államfő látogatása kedvező visszhangot keltett, a 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazásra még mindig emlékező erélyi magyar közösségben. A Heti Válaszból megtudható, hogy Sólyom László ezúttal nem hivatalos úton vett részt, a protokoll megbeszélések hiányoztak programjából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×