eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szobrot avatnak Mansfeld Péter emlékére

A Mansfeld Péter emlékére állított szobrot kivégzése évfordulóján, szerdán avatják fel az I. kerületben - mondta el Nagy Gábor Tamás polgármester. A kőből készült, életnagyságú szobor összesen 17 millió forintba került.

Mansfeld Péter az 1956-os forradalmat követő megtorlások legfiatalabb áldozata volt, a fiút röviddel tizennyolcadik születésnapja után végezték ki 1959. március 21-én - mondta az InfoRádiónak az I. kerület fideszes polgármestere.

A fiú semmi olyat nem követett el, ami a halálbüntetés kiszabását indokolta volna, nem harcolt fegyverrel a forradalomban sem - tette hozzá Nagy Gábor Tamás.

Az emlékművet, amelyet Melocco Miklós szobrászművész készített, a Halászbástya tövében, a Hunyadi János út és a Szabó Ilonka utca torkolatánál lévő lépcsőnél helyezték el - közölte a polgármester.

A kőből készült, életnagyságú szobor, amely Mansfeld Pétert hullócsillagként ábrázolja, egy kőtámfal tetején kapott helyet.

Az emlékmű tervével a Magyar Asszonyok Szövetségének felkérésére kezdett foglalkozni. A szervezet társadalmi gyűjtést rendezett, ebből 7 millió forint jött össze, a hiányzó összeget, 10 millió forintot a budavári önkormányzat pótolta - jelentette ki az I. kerület polgármestere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×