Egy X. kerületi tojáscsomagoló üzemben kezdődött a Fővárosi Élelmiszerellenőrző és Állategészségügyi Állomás razziája.
A fővárosi és Pest megyei helyettes főállatorvos elmondta: a húsvét közeledtével kiemelten ellenőrzik a tojások csomagolásával és előállításával foglalkozó üzemeket.
Helik Ferenc hozzátette, a szabály szerint a tojásokat 24 órán belül csomagolni és osztályozni kell. A minőségi vizsgálat mellett fontos, hogy a tojásokon feltüntessék a szükséges adatokat.
A tojáson fel kell tüntetni, hogy melyik tojóállományból származik, a gyűjtőcsomagoláson pedig meg kell jelennie az osztályba sorolásnak - mondta az InfoRádiónak Helik Ferenc.
A húsoknál, édességeknél több volt a gond
Az ellenőrzés az Örs Vezér terénél található piacon folytatódott. A hentesboltoknál és az édességet forgalmazó üzleteknél már több szabálytalanságot találtak.
Hajós Ádám főállatorvos elmondta, az egyik hentesnél nem megfelelő hőmérsékleten tárolták a sertészsírt, ezért azt lefoglalták, és valószínűleg bírságot is kiszabnak.
Sárváriné Lakatos Éva, élelmiszerbiztonsági felügyelő elmondta, az édesipari termékeknél a csomagoláson talált tájékoztatók nem voltak megfelelők.
A nem magyar gyártású édességeken kötelező magyarul is feltüntetni bizonyos adatokat.
Az ellenőrzések során az ellenőrök találtak olyan terméket, amelyen öt-hat nyelven szerepelt a leírás, magyarul azonban nem - közölte Sárváriné Lakatos Éva.
Hozzátette: ebben az esetben is lefoglalják a kifogásolt terméket, és bírságot is kiszabnak.