eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hétfőn várhatóan lebontják a Parlament körüli kordont

Hétfőn napközben a rendőrség várhatóan lebontja azt a kordont, amelyet a Parlament köré állítottak fel tavaly októberben. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: még folyik a kockázatelemzés.

Közben tudomásul vette a rendőrség a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 által az Országház előtti parkolóba bejelentett demonstrációt.

Gonda László, a szerveződés ügyvivője azt mondta: ha a rendőrség hétfőn a terveknek megfelelően lebontja a Kossuth téri kordont, akkor keddtől április végéig minden nap megtartják a tiltakozó rendezvényt.

Bene László országos rendőrfőkapitány pénteken jelentette be, hogy kockázatelemzés után, várhatóan hétfőn, a rendőrség lebontja a Kossuth téren tavaly októberben felállított kordonokat.

A Parlament előtt múlt év szeptember 17-én kezdődtek a kormányellenes tüntetések, miután kiszivárgott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonöszödi kormányülésen elhangzott beszéde. A rendőrség tavaly október 23-án hajnalban az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve kiürítette a Kossuth teret, és kordonokkal vette körbe, majd a folyamatos rendbontások miatt később kettős kordont építettek ki a Parlament körül.

A kordon törvényességét a Fidesz és civil szervezetek is többször megkérdőjelezték, a legnagyobb ellenzéki párt frakciója február 2-án, egy általuk polgári engedetlenségnek nevezett akció keretében egy részét el is bontotta. A rendőrség azonban rövid időn belül helyreállította.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×