eur:
389.44
usd:
363.3
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mindent a március 15-i eseményekől - percről-percre, képekkel

Este 10 órára a rendőrség feloszlatta a Roosevelt téren összegyűlt több száz fős tömeget. A rendőrség visszavonult, a Kossuth térre vezető utcákat sorfallal zárták el. A rendbontásokban öt rendőr és egy civil sérült meg, egyikük sem súlyosan.

0.04

A rendőrség ura volt a csütörtök este kialakult helyzetnek - mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője éjfélkor.

A szóvivő elmondta, hogy a csütörtöki rendbontásokkal összefüggésben legkevesebb 36 személy ellen indult szabálysértési eljárás, elsősorban garázdaság miatt.

23.10
Tüntetők verekedtek össze egymással a Blaha Lujza téren, az egyik verekedő sérüléseit a mentőknek kellett ellátniuk - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A láthatóan alkohol befolyás alatt álló fiatalok között
amiatt támadt vita, hogy felgyújtsanak-e vagy sem még egy
szemeteskukát. A szóváltás elfajult, a vitatkozók vasrudakkal estek egymásnak. Az egyik verekedő sérüléseit az időközben kihívott mentők látták el.

Nem sokkal korábban néhány tüntetőt lefújtak könnygázzal a
rendőrök a Blaha Lujza téri aluljáróban.

A BKV felszólította az aluljáróban tartózkodókat - tüntetőket és utasokat -, hogy hagyják el az aluljáró területét.

A Fővárosi Közterület-fenntartó tucatnyi gépkocsival kezdte meg
a Nagykörút takarítását a Blaha Lujza tér és az Oktogon közti
szakaszon.

22:55
Az Astoriától az Erzsébet híd felé szorították ki a tüntetőket a rendőrök, miközben az autóforgalom folyamatos volt a Kossuth Lajos utcában. A főként fiatalokból álló 100-200 fős csoport nagy része a környező utcákba menekült, a Ferenciek terén kevesebb mint száz ember maradt. A rendőrök az akció után visszavonultak. A rendbontás gyakorlatilag véget ért.

A Deák téren a mentők elláttak egy férfit, aki a fején sérült meg. A férfi, akit kórházba szállítottak, az MTI tudósítójának elmondta: egy rendőr vágta fejbe gumibottal. A sérült férfi azt mondta, hogy ő semmit nem csinált.

22:25
Az ORFK szóvivője az InfoRádióban elmondta: az egyetlen súlyosabban sérült rendőrnek összevarrták az arcán lévő sebét, majd visszatért a szolgálatba.

Garamvölgyi László emlékeztetett arra, hogy a Március 15. téren történteket leszámítva este fél hétig nem volt szükség rendőri intézkedésre. Ekkor kezdődtek a randalírozások, amelynek során 50-150 ember különböző helyszíneken követett el bűncselekményeket, támadott rendőröket egyebek mellett parittyából kilőtt vasgolyókkal és utcakövekkel. Emellett barikádokat építettek és gyújtottak fel.

Az ORFK szóvivője hangsúlyozta: a rendőrök vízágyút és könnygázt alkalmaztak, gumilövedékeket nem használnak.

Budaházy György elfogásáról azt mondta: ez spontán akció volt, a Deák téren egy rendőrjárőr igazoltatta a parókát és sötét szemüveget viselő férfit.

22:17
Gyakorlatilag feloszlatták a rendőrök a Roosevelt téren összegyűlt több száz fős tömeget. A rendőrség visszavonult, a Kossuth térre vezető utcákat sorfallal zárták el. A Dohány utcából, az Astoria és a Deák tér környékéről is kiszorították a rendbontókat.

22:04
A Civil Jogász Bizottság által meghívott külföldi megfigyelők példásan szervezett Fidesz-nagygyűlésről és az embereket provokálni akaró rendőrökről beszéltek. A Hazatérés templomában Reto Nause, a svájci Keresztény Néppárt főtitkára úgy fogalmazott, hogy a Fidesz rendezői kiválóan megoldották a kétszázezer főt megmozgató nagygyűlés feladatait. Hervé Lavenir de Buffon, a négytagú megfigyelő bizottság másik tagja a magyar kormányt bírálta: szerinte ma Magyarországon konkrét hazugságokkal kell szembenézni, a kormány megtévesztette a saját állampolgárait. "Nagyon remélem azt, hogy az Európai Unió határozottan fog fellépni a magyarországi eseményekkel szemben" - jelentette ki.

22:01
Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a rendőrség több tucat rendbontót állított elő. Garamvölgyi László szerint a rendbontók között olyanok is vannak, akik az őszi zavargásokban is részt vettek. A szóvivő közölte: a rendbontók jól szervezettek, jól kommunikálnak egymással és láthatóan meg akarják osztani a rendőri erőket.

21:45
Mintegy harminc tüntetőt szorítanak ki lassan a rendőrök az Alkotmány utcából - jelentette az MTI tudósítója. Néhány ember koszorúzni akart a kordonokkal elzárt Kossuth Lajos téren. A rendőrök többször távozásra szólították fel a tüntetőket.

21:38
Négy rendőr sérült meg eddig a március 15-i rendbontásokban, ám közülük hárman már vissza is tértek szolgálati helyükre - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hozzátette: a mentők teljes készenlétben állnak.Részletekért kattintson!

21:19
Tolólapos teherautókkal eltolták a tüntetők által állított barikádokat a rendőrök az Andrássy úton, majd elindultak az Deák tér irányába. Az Erzsébet térre szorult tüntető tömeg a Kossuth térre akar menni.

21:12
Az Erzsébet téren gyülekezik a tömeg, amely az Andrássy út

legelején több kukát is felborogatott és felgyújtott. A rendőrség az Andrássy úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton is felsorakozott.

21:06
Lebontották a második fabarikádot is - értesült az index.hu, a rendőrök most a Deák térig kergetik a tömeget. Körülbelül ezer tüntető gyülekezik a Andrássy-Bajcsy-Zsilinszky sarkon.

21:02
Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását követelte mintegy háromszáz tüntető az MSZP pécsi irodája előtt csütörtök este. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte tüntetés fáklyákkal felvonuló, nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengető résztvevői a miniszterelnököt gyalázó jelszavakat skandálták. A helyszínt mintegy félszáz rendőr biztosította, akik az épületet már órákkal a tüntetés előtt kordonnal vették körül.

20:56
A tolólapos járművel lebontották az egyik barikádot az Andrássy úton - írta az Index.

20:54
Lezárták a rendőrök a Blaha Lujza teret, illetve a Deák tér egy részét. A rendőrök folyamatosan használják a könnygázgránátokat.

20:50

Folyamatosan építik a barikádokat az Opera környékén, szemeteskukákból, virágládákból, padokból és állványdarabokból. A HírTV szerint egy tolólappal felszerelt teherautó halad az Andrássy úton. A Blaha Lujza tér felé folyamatosan vízágyúkkal oszlatják a tömeget a Nagykörúton. A vízben a kék festék mellett csípős, ecetszerű anyag is van.

20:46

Az InfoRádió tudósítója úgy értesült, hogy a rendbontók feltörtek egy vadászboltot. Később kiderült, hogy a közelben robbanó könnygázgránátok miatt jelzett az üzlet rendőrségre bekötött riasztója.

20:42
Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a lángok olyan magasak, hogy az Andrássy úti fákat is veszélyeztetik. Az egyik barikádot a rendőrök vízágyúval eloltották.

20:38

Az Index információi szerint két barikádot is építettek az Operánál, kidöntöttek két telefonfülkét is, és az út közepére tolták azokat. Az egyik barikád lángol. A Kossuth térre rendőrök érkeztek.

20:35
A rendőrség törvényesen, szakszerűen, de határozottan lép fel a gyülekezési törvény hatálya alá eső, ám nem bejelentett rendezvény résztvevőivel szemben - közölte Jármy Tibor, a BRFK szóvivője.

20:33
A tüntetők több parkoló gépkocsi ablakát is betörték. Egy könnygázgránát egy étterembe csapódott be, ahonnét az ott vacsorázók kimenekültek. A rendőrök gumibotozták a tüntetőket, több embert letepertek a földre.

20:28
A távirati iroda jelentése szerint egy fehér autóból szórólapot osztogatnak, amely arra szólítja fel az embereket, hogy menjenek a Kossuth térre. Az Oktogon kiürült, de a Nagykörúton több helyen is kukák égnek, tűzoltók érkeztek a helyszínre. A távirati iroda munkatársa több tüntetőnél baseballütőt, vasdorongot látott. A 4-es és a 6-os villamos nem közlekedik.

20:26
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint 1848 nem az utca, hanem a törvényhozás forradalma volt. A kormányfő a Művészetek Palotájában elmondott beszédében kiemelte: ami akkor történelmileg felülmúlhatatlan volt, az március 15-re már készen állt.Részletek itt!

20:25

A tömeg kisebb részekre szakadt, kisebb részük a Deák tér felé tart, több ezren a Nagykörúton mennek tovább. A Blaha Lujza téren a villamossíneken vonulnak a gyalogosok, a közelben van néhány motoros is. Az Andrássy úton a volt Balettintézet állványzatát lebontották, és felgyújtották, egyben barikádot építve a faanyagból.

20:15
Az Oktogon közelében lévő a rendbontók egy része üveggel dobálja a rendőröket, kukákat borogatnak, és fel is nyújtották azokat. Padokat is vonszoltak a közelbe, megpróbálnak barikádokat építeni - jelentette az InfoRádió tudósítója. Az égő kukákat vízágyúval oltják.

20:10
Miután az Oktogont kiürítette a rendőrség, a tüntetők egy részét az Eötvös utcába szorítíották, egy másik része a Blaha Lujza tér felé hátrál a Nagykörúton.

20:00
Vízágyúval oszlat a rendőrség az Oktogonnál, a tömeg hátrál. A rendőrök gyorsan haladnak előre, könnygázt is használnak. A teret hermetikusan lezárták.

19:50
Az Oktogonnál bizonytalan a helyzet, a tüntetők több százan vannak, a rendőrök egyelőre passzívak.


Az Oktogon pár perccel 20 óra előtt (forrás: hírTV)


19:46

A Terror Házánál összegyűlt és a Hősök terére szorított tömeget feloszlatták a rendőrök, akik most vissza indulnak az Oktogon irányába.

19:31

A Nemzeti Múzeumtól induló tüntetők már az Oktogonnál vannak, a távirati iroda jelentése szerint a rendőrök nem állították meg a tömeget az Oktogonnál, így a tüntetők tovább tudtak haladni a Terror Háza Múzeum irányába. A rendőrsorfal az Eötvös utcánál sorakozott föl. A Nagykörúton egy részén nem lehet közlekedni.

19:27
Megindult az egyik vízágyú, a rendőri sorfal elkezdte kiszorítani a tömeget. Lebontották a kordont.

19:26
A Bajza utca - Andrássy út kereszteződésében kordont húztak fel a rendőrök. A barikád egyik oldalán a rendőrök, másik oldalán a tüntetők állnak, egyelőre senki sem mozdul. Közben három vízágyú érkezett.

19:24
A pár évvel ezelőtt felújított Andrássy úton kockaköveket szednek fel a tüntetők és a rendőröket dobálják.

19:22
A Bajza utca - Andrássy út kereszteződésében megállt a sor, elindultak a rendőrök.

19:20
A rendőrök lezárták az Astoriánál a Rákóczi utat, a tömeg a Deák tér felé tart.

19:19
Az InfoRádió információi szerint a Hősök terénél lezárták az Andrássy utat, a mellékutcákba szorítanák a rendőrök a tömeget. A rendőrök mögött négy mikrobusz, hat teherautó és két rabszállító halad.

19:16
A taxisok nem tudnak behajtani az Andrássy út környékére, mert a teljes területet lezárták.

19:15
A Szív utca-Andrássy út kereszteződését elhagyták a rendőrök, akik a Hősök tere felé szorítják a tömeget. Az Andrássy út mindegyik mellékutcáját rendőrsorfallal lezárták - jelenti az InfoRádió helyszíni tudósítója, aki a Vörösmarty utcában rekedt. A rendőrség újfajta paprikasprayt használ. Közben az Astoriáról egy mintegy 1000 fős csoport közelít az Andrássy út felé.

19:10

Az Aradi utca felé tart a többezer tüntető, a motorosok az Oktogonnál vannak.

19:05
Könnygázt és paprikaspray-t vetettek be a rendőrök a Vörösmarty

utcánál a Terror Háza Múzeum elől kiszorított tömeggel szemben, miután a tüntetők kövekkel és üvegekkel kezdték dobálni őket. Az Izabella utcánál egy építkezésről építkezési anyagot hordtak ki az Andrássy út közepére a tüntetők. A tüntetők az Izabella és az Andrássy út sarkán rátámadtak az újságírókra, köztük az MTI tudósítójára is. Néhány fotósnak összetörték a fényképezőgépét.

18:58

Az InfoRádió tudósítójának jelentése szerint paprikaspray-t is használnak a rendőrök, a szer erősebbnek tűnik a korábban alkalmazottnál. A tüntetők folyamatosan hátrálnak a Hősök tere irányába. Az önmagukat Goj Motorosnak nevező csoport elindult az Andrássy út irányába, így nem kizárt, hogy a rendőrök két tűz, két csapat közé kerülnek.

18:53

Megindultak a rendőrök az Andrássy úton, a tüntetők folyamatosan hátrálnak a Hősök tere irányába. Száz méter lehet a tüntetők és a rendőrök között.

18:48
Megkezdték a motorok bőgetését a Múzeum körúton a Gój Motorosok. Az Andrássy úton, az Oktogonnál a rendőrök felszólítottak mindenkit, hogy hagyják el a helyszínt. Az úttesten lévők hátrálnak a Hősök tere irányába, egyesek a rendőröket dobálják. Előzőleg, este fél hét körül több száz rendőr érkezett csapatszállító autóbuszokkal és teherautókkal az Oktogonhoz.

18:38

Elhagyták a Fidesz nagygyűlésének helyszínét a résztvevők, megkezdték a hangosítás szétszerelését. Negyed hét előtt pár rerccel a rendezők a járdára terelték a gyalogosokat. Az Erzsébet hídon és a környező utakon lassan megindul a forgalom.

18:36
A rendőrség előállította P. Tamást, aki a távirati iroda és az Index szerint is azonos a Tomcat néven ismertté vált férfival. Jármy Tibor, a BRFK szóvivője azt mondta: délután olyan bejelentést kaptak, miszerint P. Tamás szervezte a Március 15. téren a rendbontást. Jármy Tibor közölte: P. Tamást garázdaság miatt állították elő. A távirati tudósítója azt látta, hogy Tomcat egy európai uniós zászlót gyújtott meg, majd távozott a térről.

18:31

Az Aradi utcánál, a Terror Háza környékén mintegy 2-300 ember gyülekezik, akik saját bevallásuk szerint is ott voltak az MTV ostrománál - jelenti az InfoRádió tudósítója a helyszínről. A gyülekezők próbálják eltakarni az arcukat, és - mint mondják - le akarják győzni a rendőröket. Az Andrássy úton teljesen megszűnt a forgalom, mert elállták az utat. Az Aradi utcába szeretnének bejutni, hogy "kiszabadítsák" a nap folyamán letartóztatott Budaházy Györgyöt, de az utca teljesen le van zárva. A Csengery utca elején 30-40 rendőr posztol.

18:23
A Múzeum körúton, a Nemzeti Múzeum előtt több tucat motoros bőgeti a motort, mintegy kétezer ember várakozik, és "Gyurcsány, takarodj" jelszavakat skandál.

17:52
Fémkordonnal lezárta a rendőrség a Nemzeti Nyomozó Iroda épületét, ahová az elfogott Budaházy Györgyöt szállították. Az Andrássy úton kisebb csoportokban két-háromszáz ember vonul a Nemzeti Nyomozó Iroda épületének irányába. Az Astoriánál egy babakocsiba helyezett hangszóró segítségével buzdították a Fidesz nagygyűléséről távozó embereket, hogy menjenek az Aradi utcához "kiszabadítani Budaházy Györgyöt".

17:20
A szabadság magyar híveit ma sem sikerült megfélemlíteni, a hatalom provokációja ellenére ismét összegyűltünk - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz március 15-i rendezvényén az Erzsébet hídnál. "Nem


Mintegy 200 ezer ember volt a Fidesz megemlékezésén (fotó: InfoRádió - Litauszky Balázs) (képgaléria)

hunyászkodunk meg az új arisztokraták előtt" - jelentette ki a Fidesz elnöke, hozzátéve: "a mai hatalom élen jár az állam lezüllesztésében, ezeréves bástyákat támad, pártcélokra használja a rendőrséget, a törvények felé helyezi magát". Orbán Viktor szerint "minden világos elme látja, hogy a hatalom a végzete felé masírozik. Egyetlen országot sem lehet büntetlenül tönkretenni, éllovasból sereghajtóvá tenni". Az ellenzéki párt vezetője hangsúlyozta: felelni kell a törvénytelenül eltitkolt adatokért, a nemzetgazdaság tönkretételéért.Részletek a Fidesz-gyűlésről itt!

17:08
Ne hagyjuk, hogy puccsal kacérkodók megdönthessék a demokráciát - ez volt a Nagy Imre Társaság nyilatkozatának lényege, amelyet Donáth Ferenc ismertetett a szervezet március 15-i megemlékezésén. Magyar László író szerint 2006. október 23-án puccsal akartak megdönteni egy törvényes, demokratikusan megválasztott kormányt.

16:54
Az értés szándéka köti össze az újságírót és a politikust - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a Szabad Sajtó Díjak átadásán Budapesten. A Szabad Sajtó Alapítvány idei díjait Inotai Edit, a Népszabadság berlini tudósítója, Horváth Sándor, a Győri Koktél főszerkesztője, Klemm József, a Pro Media Újságíró Iskola igazgatója és Szále László, a Magyar Hírlap volt rovatvezetője kapta.

16:40
Az MSZP frakcióvezetője közleményben szólított fel az ünnep és a botrány közötti választásra. Lendvai Ildikó szerint "úgy tűnik, hogy a hivatásos ünneprontók ismét rárontottak az ünnepre", utalva a Március 15. téren történtekre, Demszky Gábor főpolgármester beszédének megzavarására.

16:38
A Fidesz európai parlamenti képviselője, Schöpflin György a szabadság eszmeisége köré szőtte gondolatait. Sok vajúdás kellett a félelemmentes hatalomgyakorláshoz - hangsúlyozta a politikus. "Önmagában nem elég a zsarnokokat elkergetni, az emberek is alkotó elemei a demokráciának" - jelentette ki Schöpflin György a Fidesz nagygyűlésén.

16:30
"Csak a meggyőződésemet, a szeretetemet és a hitemet hoztam el Önöknek. Legyenek bátrak és a szabadság győzedelmeskedik. Isten áldja Magyarországot!" - hangsúlyozta a Fidesz nagygyűlésén elmondott beszédében Vytautas Landsbergis volt litván miniszterelnök.

16:25
Helyteleníti Pokorni Zoltán, hogy megzavarták Demszky Gábor főpolgármester ünnepi beszédét a Március 15. téren. A Fidesz alelnöke szerint példamutatással lehet nyugalmat teremteni Magyarországon.

16:19
Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje szerint szégyenteljes, hogy az árpádsávos zászlókkal, tojásokkal, kövekkel és palackokkal felfegyverkezett kisebbség megzavarta a Fővárosi Önkormányzat megemlékezését a Március 15. téren.

16:15

Befejeződött a MIÉP nagygyűlése a budapesti Hősök terén. Csurka István, a párt elnöke szerint a kormány a reformokkal nem csak pénzbehajtást végez, hanem "tudatos népirtást" folytat, és ki akarja ölni a nemzeti öntudatot a magyarokból. Csurka István arra kérte hallgatóságát, hogy minél többen írják alá az előrehozott választásokat követelő íveket.

16:12
Mintegy kétszázan vettek részt a - korábban a Kossuth téren tüntetőkből alakult - Magyar Nemzeti Bizottság 2006 március 15-ei megemlékezésén a budai Várban.

16:00
Délután négy órakor a Himnusz eléneklésével megkezdődött a Fidesz rendezvénye az Erzsébet híd pesti oldalán, amelyre a távirati iroda becslése szerint mintegy 200 ezer ember gyűlt össze. Az elsőként felszólaló Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke kijelentette: nincsenek örökké tartó hazugságok.

15:42
Az országgyűlés elnöke szerint "tragikus, hogy ide jutott ez az ország". Szili Katalin annak kapcsán nyilatkozott a távirati irodának, hogy Demszky Gábor ünnepi beszédét többen megzavarták. A főpolgármesterre beszéde közben valóságos "tojászápor zúdult", amelytől fekete öltönyt viselő biztonsági emberek fekete automata esernyőkkel védték, egy eset kivételével sikerrel. A házelnök közölte: "a példátlan esemény után" reméli, hogy "mindenki magába fog szállni".

15:30
Fél órával a Fidesz március 15-i rendezvényének 16 órai kezdete előtt gyakorlatilag megtelt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabadsajtó út torkolatánál lévő terület, de a Ferenciek terét és a Kossuth Lajos utca elejét is megtöltik az eseményre folyamatosan érkező tömeg.

14:57
Két rendőr megsérült, amikor autójuk összeütközött egy szabályosan haladó személygépkocsival és felborult a XIII. kerületi Lehel úton. A rendőrök a Váci úton haladtak autójukkal, amikor intézkedni szerettek volna és a megkülönböztető jelzést bekapcsolva megfordultak a Váci úton.

14:40
Március 15. a nemzet egységét fejezi ki - mondta Sólyom László államfő az Országházban tartott díjátadó ünnepségen. A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit nyújtotta át. Ünnepi köszöntőjében az államfő örömét fejezte ki amiatt, hogy március tizenötödikét több országban, mégis a magyar nemzet egységének keretein belül ünneplik. Részletek itt!

14: 31
A brit BBC hírportálja is beszámolt a magyar nemzeti ünnep körülményeiről. A cikk (melyet itt eredetiben elolvashat) emlékeztet az október 23-i zavargásokra is. Részletekért kattintson!

14:08
A Hősök terére folyamatosan érkeznek az érdeklődők, a tér fele egyelőre szellősen telt meg - jelentette az InfoRádió tudósítója a MIÉP-megemlékezés helyszínéről. A műsorvezető szerint rövidre tervezik a március 15-i megemlékezést, mert tovább mennének a város többi pontjára - közölte a műsorvezető. A párt Borsod-megyei elnöke beszámolt a Március 15-i téri dobálásról és Demszky Gábor beszédéről - ironikus formában, ami nagy derültséget okozott.

13:37
A köztársasági elnök csütörtök kora délután ellátogatott A szabadság 12 pontja című rendezvényre a Lánchídra, ahonnan gyalog ment a Parlamentbe. Sólyom Lászlónak a történelmi játszóház egy-egy állomásán a Landerer és Heckenast Nyomda által kinyomtatott Nemzeti dal egy példányát nyújtották át, illetve egy kokárdát tűztek ki a zakójára.

13:30
Biztonsági emberek fekete automata esernyőkkel védték a


Esernyőkkel védték Demszky Gábort (forrás: MTV) (képgaléria)

szenvedélyes beszédet mondó főpolgármestert a bedobálóktól a főváros hivatalos március 15-i ünnepségén a Március 15. téren.

Demszky Gábor "sehonnai bitangoknak" nevezte azokat, akik paradicsommal, tojással, dudával, kereplővel érvelnek.

A főpolgármester külön köszöntötte az ellenzék megjelent képviselőit, és megköszönte, hogy jelenlétükkel a kormánypártok képviselői mellett megtisztelik a szabadságról szóló ünnepet. Részletekért kattintson ide!

13:15
Közösen ünnepeltek a pátok és civil szervezetek Szombathelyen. Annak ellenére, hogy a Fidesz szombathelyi szervezete hétfőn még sajtótájékoztatón tiltakozott a szónok személye, Czeglédy Csaba, a város szocialista alpolgármestere ellen, az ünnepi beszéd alatt nem történt rendzavarás, később valamennyi parlamenti és több parlamenten kívüli párt helyi képviselői együtt koszorúzták meg Petőfi Sándor szobrát.

13:10
Ezúttal is közös volt az ünnep Miskolcon, az ünneplők között ott volt a város szocialista polgármestere és a Fidesz országos alelnöke is. Káli Sándor, Miskolc polgármestere azt mondta: a város ereje most is, miként 1848-ban erkölcsi tartásában és sokszínűségében rejlett, rejlik.

13:03
Több mint ezren vettek részt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján tartott megemlékezésen Kecskeméten, ahol gimnazisták ünnepi műsora után Zombor Gábor polgármester mondott beszédet. Kecskemét fideszes polgármestere a város főterén, a Kossuth-szobor előtt mondott beszédében kiemelte, hogy március 15-e a magyarság életében jelképpé lett, "a kivívott szabadság megőrzésének szimbóluma".

12:57
A Március 15. tér egy részét a 13 órakor kezdődő fővárosi ünnepséget megelőzően árpádsávos zászlókat lobogató, fekete ruhás emberek töltötték meg - jelentette az MTI tudósítója. Az ünnepség idejére kordonnal zárták le a Petőfi-szobor mögötti területet a Régiposta utcáig. A környező Galamb utcát végig rendőrségi teherautók és autóbuszok töltötték meg. A rendőrök a nyílt utcán öltötték fel golyóálló mellényeiket, és itt vették fel pajzsaikat, illetve lábszárvédőiket.

12:55
Az 1848-ban tapasztalt közös akaratról beszélt csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából Szentesen az MDF elnöke. Dávid Ibolya szerint akkor egyet akart a magyarság: testvériesebbé, igazságosabbá tenni a hazát. Részletek itt!

12:10
Gyurcsány Ferenc a Bródy Sándor utca irányában hagyta el a Nemzeti Múzeumnál rendezett ünnepség helyszínét, ahol a tömeg feltorlódott a Bródy Sándor utca és a Múzeum körút sarkán felállított kordonnál. A tüntetők a Petőfi szoborhoz indultak, a Ferenciek terénél vannak, a Kossuth Lajos utca forgalma megbénult. A hangulat a bekiabálásoktól eltekintve békés, összetűzés nem történt.

12:01
A kormány elleni összefogás szükségességét hangsúlyozta a nemzeti ünnepen tartott megemlékezésen Debrecen fideszes polgármestere. Kósa Lajos szerint Magyarországnak most rossz kormánya van, amely katasztrófába viszi az országot, ezért össze kell fogni ellene.
11:48
Bem József szobránál emlékezett az 1848-49-es forradalomra az SZDSZ ifjúsági szervezete, az Új Generáció Budapesten. A tucatnyi fiatal liberális politikus és a megjelent néhány szimpatizáns a budai Bem József téren teljes nyugalomban, egy rendőrautó biztosítása mellett helyezte el a szervezet koszorúját. Beszédet nem mondtak, ellentüntetők nem jelentek meg a helyszínen.

11:39
Garázdaság és rongálás vétsége miatt eljárást indított a rendőrség az ellen a fiatalember ellen, aki csütörtök hajnalban a Kálvin téren a forgalomkorlátozó kordonokat az út közepére dobta és autók motorháztetőjén ugrált - közölte a rendőrség. A 23 éves fiatalembert hajnali fél egy körül a helyszínen járőrök fogták el, és előállították a IX. Kerületi Rendőrkapitányságra.

11:35
Együtt ünnepeltek a pártok és a civil szervezetek képviselői az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján Szegeden. Az ünnepi beszédet Lékó Péter nemzetközi sakknagymester, a város díszpolgára mondta. Részletek itt!

11:24
Kossuth Lajos szobra helyett a tér körüli kordonhoz helyezett el virágokat az Új Demokratikus Koalíció nevű párt két ügyvivője azt követően, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem adott engedélyt nekik arra, hogy bemenjenek a térre. Molnár Tamás ügyvivő példátlannak nevezte, hogy nem mehetett a szoborhoz, Bégány Attila, az ÚDK másik ügyvivője pedig bejelentette: minden pénteken 15 percet fognak térdepelni a Kossuth téren, egészen addig, amíg a rendőrség le nem bontja a kordont.

11:10
Mintegy 15 ezer ember gyűlt össze a nemzeti ünnep délelőttjén a Magyar Nemzeti Múzeumnál rendezendő ünnepségen, melyen megjelent Gyurcsány Ferenc kormányfő, Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Az ünnepséget fütyülések, bekiabálások tarkították. Részletekért kattintson!

10:47

Kora délelőttig rendőri intézkedés nem történt, rendben zajlanak a március 15-i megemlékezések Budapesten és vidéken - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Részletek!

10:40
A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) vezetői a nemzeti ünnep reggelén, csütörtökön megkoszorúzták Budapesten, a Március 15. téren Petőfi Sándor szobrát.

10:03
Gróf Batthyány Lajos pályafutását, emberi és politikai nagyságát

idézte fel ünnepi beszédében Holló József altábornagy a budapesti Batthyány-örökmécsesnél.

09:10
A Parlament előtti zászlófelvonással és Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzásával megkezdődött a március 15-ei ünnepségsorozat. Budapesten erős készültség van, a Kossuth téri hivatalos ünnepségeken rendzavarás nem történt, hangos sípszót lehetett hallani.

07: 57
Lopás miatt indult eljárás egy húszéves fiatalember ellen, aki csütörtök hajnalban ellopott egy nemzetszínű lobogót az Erzsébet hídról - közölte a rendőrség.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×