eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vidéken békésen zajlottak a megemlékezések

Vidéken is több megemlékezést tartanak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulója alkalmából. Az ünnepségek békésen zajlottak. Az országban több mint ezer rendezvényt biztosít március 15-én a rendőrség.

Együtt ünnepeltek a pártok és a civil szervezetek képviselői az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján Szegeden.

A nagy elődök, 1848 hősei különbözőek voltak, másban hittek, más volt a neveltetésük, világnézetük, sokszor még az anyanyelvük is, ám volt egy kérdés, amelyben nem volt vita: hittek abban, hogy a szabadság és a demokrácia egyként fontos, létérdek mindenki számára - mondta a távirati iroda beszámolója szerint Lékó Péter nemzetközi sakknagymester ünnepi beszédében.

A megemlékezés végén az önkormányzat, az egyetem, a közgyűlésben résztvevő pártok, így az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői, valamint civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát.

Debrecenben Kósa beszélt


Debrecenben a kormány elleni összefogás szükségességét hangsúlyozta a nemzeti ünnepen tartott megemlékezésen Kósa Lajos, a város polgármestere.

Magyarországnak most rossz kormánya van, amely katasztrófába viszi az országot, ezért össze kell fogni ellene - hangsúlyozta a politikus.

Az egybegyűlt kétezer fős hallgatóság előtt Kósa Lajos úgy fogalmazott: ellen kell állni a kormány megosztó szándékának, de "nem erőszakkal, hanem humorral, gúnnyal, passzív ellenállással."

Szentesen Dávid Ibolya emlékezett

Szentesen Dávid Ibolya, az MDF elnöke az 1848-ban tapasztalt közös akaratról beszélt.

Elmondta, 1848-ban tényleg egyet akart a magyarság korra, társadalmi helyzetre tekintet nélkül: testvériesebbé, igazságosabbá tenni a hazát.

Úgy fogalmazott: ezen a napon ne az jusson eszünkbe, hogy miként értékelnek bennünket a következő választáson; jusson egy percre eszünkbe, vajon hogy értékelnek minket, ezt a nemzedéket 150 év múlva a történelemkönyvekben? Hogyan értékeli az utókor a magyarság jelenlegi teljesítményét, és ezért ki milyen mértékben felelős?Kecskeméten a fideszes polgármester szólalt fel

Kecskeméten, a gimnazisták ünnepi műsora után Zombor Gábor polgármester mondott beszédet.

A fideszes politikus kiemelte, március 15-e a magyarság életében jelképpé lett, a kivívott szabadság megőrzésének szimbólumává.

Miskolcon is közösen ünnepeltek

Miskolcon ezúttal is közös volt az ünnep: valamennyi párt, civil szervezet együtt emlékezett 1848 forradalmára. Az ünneplők között ott volt a város szocialista polgármestere és a Fidesz országos alelnöke is.

Kossuth szobránál koszorút helyeztek el MSZP vezette miskolci önkormányzat, Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója, a Magyar Kommunista Munkáspárt városi szervezete, a Jobbik városi szervezetek, illetve más pártok, civil szervezek képviselői.

Szombathelyen sem történt rendzavarás

Közösen ünnepeltek a pátok és civil szervezetek Szombathelyen is.

Annak ellenére, hogy a Fidesz szombathelyi szervezete hétfőn még sajtótájékoztatón tiltakozott a szónok személye, Czeglédy Csaba, a város szocialista alpolgármestere ellen, az ünnepi beszéd alatt nem történt rendzavarás.

Később valamennyi parlamenti és több parlamenten kívüli párt helyi képviselői együtt koszorúzták meg Petőfi Sándor szobrát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×