eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán: a hatalom a végzete felé masírozik

A Fidesz elnöke szerint a szabadság magyar híveit a hatalom provokációjával sem sikerült megfélemlíteni. Orbán Viktor a párt március 15-i rendezvényén, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél mintegy 200 ezer ember előtt kijelentette: "minden világos elme látja, hogy a hatalom a végzete felé masírozik".

Orbán: nem hunyászkodunk meg az új arisztokraták előtt

A szabadság magyar híveit ma sem sikerült megfélemlíteni, a hatalom provokációja ellenére ismét összegyűltünk - jelentette ki Orbán Viktor.

A tavasz és a magyarok szabadságvágya ma is erősebbnek bizonyult, mint a hatalom ökölrázása - mondta a Fidesz elnöke. A nép akarata ellenére nem lehet kormányozni - tette hozzá.

Öt nemzedék választ el bennünket 1848 hőseitől. Már 17 éve, hogy vér és emberáldozat nélkül visszaszereztük a szabadságot - emelte ki Orbán Viktor, aki szerint "ha 1848-49 után nem törte meg szabadságvágyunkat a törvények sárba tiprása, akkor most sem hátrálunk meg a símaszkos rohamrendőrök elől".

"Nem hunyászkodunk meg az új arisztokraták előtt" - jelentette ki a Fidesz elnöke, hozzátéve: "a mai hatalom élen jár az állam lezüllesztésében, ezeréves bástyákat támad, pártcélokra használja a rendőrséget, a törvények felé helyezi magát".

"A hatalom a végzete felé masírozik"

Orbán Viktor szerint "minden világos elme látja, hogy a hatalom a végzete felé masírozik. Egyetlen országot sem lehet büntetlenül tönkretenni, éllovasból sereghajtóvá tenni". Az ellenzéki párt vezetője hangsúlyozta: felelni kell a törvénytelenül eltitkolt adatokért, a nemzetgazdaság tönkretételéért.

A márciusi forradalmárok a tetszhalálból támasztották fel a nemzetet, azóta tudjuk, hogyan kell győzni, azóta tudjuk, hogy mi magyarok győzelemre született emberek vagyunk - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor hangsúlyozta, azért gyűltek össze, hogy közösen kiáltsák világgá: nem tűrik el, hogy vesztessé nyilvánítsák a magyarokat.

A politikus feltette a kérdést: mit szóltak volna 1848-49 hősei a mai Magyarországhoz, ahol a kormány hadviselésbe kezdett a saját népe ellen? Orbán Viktor szerint '48 hősei egy emberként mondanák: "nem ezt akartuk, nem ezért kötöttünk kardot".

Orbán Viktor kijelentette: az ország bajaiért az új arisztokrácia a felelős, amely felelősség és teljesítmény nélkül élvez kiváltságokat. A Fidesz elnöke szerint a kormány mindenkinek azt üzeni: vesztesek vagytok, fizessetek, és maradjatok nyugton!

A volt miniszterelnök szerint eljön a pillanat, amikor mindenki megérti: az ország ügyei nem képezik a pártok hitbizományát, az a nép tulajdona. "A demokrácia ott van, ahol a nép, ha a nép az utcán van, akkor a demokrácia is ott van."

"Az új többségnek le kell győznie az új artisztokráciát"

A Fidesz elnöke szerint most nem az méricskélendő, mi a jobb- és mi a baloldal. "Most szabadság lesz, vagy önkény. Új többség vagy új arisztokrácia. Szabadság és jólét, vagy önkény és leromlás. Nincs más út, az új többségnek le kell győznie a kiváltságait védelmező új arisztrokáciát" - jelentette ki Orbán Viktor.


Zászló zászló hátán (képgaléria)

Magyarországon minden van, hogy az ember kielégíthesse igényeit, de annyi nincs, hogy kielégíthesse az új arisztokrácia kapzsiságát - mondta a pártelnök, aki hangsúlyozta: ők megtették, amit a demokratikus ellenzék megtehet.

Orbán Viktor szerint a Fidesz az önkormányzati választás után győzelemre vitte a népszavazás ügyét is. "Kivívtuk, hogy az emberek szabadon dönthessenek arról, amiről 2006-ban nem dönthettek. Becsüljük meg a népszavazás történelmi lehetőségét"- mondta a párt elnöke, aki szerint most az embereknek kell dönteniük, mert "a mi kórházaink, a mi családunk, a mi gyermekeink jövője, a mi hazánk sorsa forog kockán".

Futni, de gyorsan

"A népnek joga van elkergetni a kormányt egy demokráciában is, ha az a népakarat ellenére kormányoz, ha ez emberek létét veszélyezteti. Joga van, egy feltétellel: ha a népakarat kinyilvánításának minden alkotmányos eszközét igénybe vette, és a kormány elmulasztja alávetni magát a nép akaratának" - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint sarokba szorult a koalíció, nem maradt számára más hely, mert mindent elveszített: hitelét, szavazóit, erkölcsi alapját. "Ezek után Európa minden kormánya lemondott volna, ők azonban foggal-körömmel ragaszkodnak székükhöz" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A népszavazás az utolsó alkotmányos eszköz, amellyel az emberek kinyilváníthatják akaratukat - közölte az ellenzéki párt vezetője. "Utána vagy azt teszi a kormány, amit az emberek akarnak, vagy elkergethető lesz" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: "onnantól fogva nincs több magyarázkodás, nem marad más számára mint futni, de gyorsan".

Ezért érdemes hittel és jókedvűen gondolkodnunk Magyarország jövőjéről - tette hozzá a Fidesz elnöke, aki szerint "nem kell harag, nem kell gyűlölet, Magyarországnak méltósággal és jókedvűen kell győznie, ahogy a tavasz győz miden évben a tél felett".Schöpflin: tüntessük el a félelmet az országból!

A Fidesz európai parlamenti képviselője, Schöpflin György is a szabadság eszmeisége köré szőtte gondolatait. Sok vajúdás kellett a félelemmentes hatalomgyakorláshoz - hangsúlyozta a politikus. "Önmagában nem elég a zsarnokokat elkergetni, az emberek is alkotó elemei a demokráciának" - jelentette ki Schöpflin György.

"A félelem nem tűnt el, hanem újra és újra feléledt és azok, akik érdekeltek a fenntartásában, e célból régi új módszereket vetnek be" - jelentette ki, majd hozzátette: sokkal könnyebb a hatalom gyakorlása, ha azzal nem kell elszámolniuk. Ez a tartozás nem felesleges luxus, hanem szerves része a félelemmentes demokráciának - hangsúlyozta Schöpflin György.

"Tüntessük el a félelmet az országból!" - szólította fel az egybegyűlteket a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Landsbergis: legyenek bátrak!

"Csak a meggyőződésemet, a szeretetemet és a hitemet hoztam el Önöknek. Legyenek bátrak és a szabadság győzedelmeskedik. Isten áldja Magyarországot!" - hangsúlyozat beszédében Vytautas Landsbergis volt litván miniszterelnök.

Deutsch-Für: elegünk van a kordonokból

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke kijelentette: nincsenek örökké tartó hazugságok. "Börtönbe lehet zárni embereket, vasfüggöny mögé országokat, kordonnal börtönbe lehet zárni az ország főterét, de csak idő kérdése, hogy felszabaduljanak" - jelentette ki Deutsch-Für Tamás.


Deutsch-Für Tamás a Fidesz-rendezvényen

"Elegünk van a kordonokból, hogy el akarják venni a szabadságunkat, hogy kényük-kedvük szerint lefasisztázzanak bennünket" - mondta a Fidesz elnökének kabinetfőnöke.

"Lassan mondom, hogy szocialista pártelnök-miniszterelnök is megértse: elegünk van abból, hogy tönkreteszik a hazánkat" - jelentette ki Deutsch-Für Tamás, aki felszólította a tömeget: "mutassuk meg nekik, hogy hol lakik a magyarok istene!"

A fideszes politikus közölte: a szabad Magyarországon nem fognak ellopni egyetlen fillért sem, mert nem hagyjuk. "Loptak már eleget" - fogalmazott.

"Tavaly október 23-án nem volt forradalom Magyarországon, de leverték. Ma sincs forradalom, de nem engedjük, hogy leverjék" - közölte Deutsch-Für Tamás.

Mintegy kétszázezer ember

A távirati iroda becslése szerint mintegy kétszázezer ember gyűlt össze csütörtökön délután Budapesten a Fidesz által hirdetett nagygyűlésre.

A tömeg teljesen megtöltötte a Szabadsajtó utat és a Kossuth Lajos utcát egészen az Astoriáig. Sokan vannak a környező mellékutcákban. A tömegben nagyon sok nemzetiszínű és néhány árpádsávos zászlót látni.

A színpad mellett, a Szabadsajtó út elején lévő étteremben gyülekeztek a Fidesz politikusai, illetve a rendezvény vendégei. Látni lehetett Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát és Csoóri Sándor költőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×