eur:
391.25
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hol szülhetnek az állapotos nők?

Sok kismama nem tudja, hol és melyik orvosnál szülhet majd a március végéig tartó kórház-átalakítás miatt. Budapesten 40 százalékkal csökkent a szülészeti-nőgyógyászati ágyak száma, miközben a születések 33 százaléka Budapesten zajlik le. Az újpesti Károlyi Sándor Kórház szülészete megszűnik, elvonták tőlük a miniszter által korábban javasolt 30 ágyat, dolgozók tucatjait menesztették. Az egészségügyi államtitkár kijelentette: egyetlen kismama sem marad ellátás nélkül.

Sok jel mutatott arra, hogy megmaradhat az újpesti Károlyi Sándor Kórház szülészeti osztálya, azonban a végső miniszteri listából kiderült: egyetlen ágyat sem tarthatnak meg - mondta az InfoRádiónak az intézmény osztályvezető szülésznője.

Farkas Balázsné hozzátette: mivel az osztályon dolgozók speciális képzettségűek, a kórház főigazgatója végkielégítés kifizetése utáni elbocsátást javasolt.

Az intézményben a szülészet mellett megszűnik az urológia, az egyik belgyógyászati osztály, a másik két belgyógyászati, valamint a sebészeti osztályok ágyszámai pedig jelentősen csökkennek, körülbelül nyolcvan embert bocsátanak el - közölte az osztályvezető.

Bizonytalanság


A szülésznő nem tudja, mi lesz az elbocsátott munkatársakkal, akiknek nagy része már ötven év körül van: még messze állnak a nyugdíjazástól, de a munkaerőpiacon már nem "eladhatók".

Arról még maguknak az orvosoknak sincs pontos információjuk arról, hogy a várandós kismamákat és a nőgyógyászati betegeket eztán hol látják el.

Az újpesti betegeket az utolsó információk szerint a majd ezután felállításra kerülő Központi Közkórház venné át, a többiek ellátásáról azonban még nincsenek információik - közölte Farkas Balázsné.Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az InfoRádiónak elmondta: a tárca lehetővé teszi, hogy a várandós kismamák a saját orvosuknál szülhessenek abban a kórházban, ahová tartoznak, ilyen esetben pedig nem kell fizetni.

Az átalakítás alatt álló szülészetek is ellátják a sürgősségi eseteket - közölte Horváth Ágnes.

Amennyiben az orvos más városban helyezkedne el, akkor neki és a kismamának meg kell beszélnie, hogy ki vegye át az orvosi feladatokat - tette hozzá.

A kismamák nagy része tehát a saját orvosánál szülhet, és csak extrém esetekben fordulhat elő, hogy esetleg másik szülésznél - jelentette ki Horváth Ágnes.

Az államtitkár elmondta: mivel korábban jóval több csecsemő született, mint napjainkban, az ország több szülészetén manapság csupán 40-50 százalékos a kihasználtság.

Hozzátette: az átalakításnál a mostani szülési-születési adatokat vették alapul, így határozták meg a szükséges ágyszámot is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×