eur:
390.61
usd:
364.86
bux:
68229.36
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Itt a Fidesz két új kérdése

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt eljuttatta az Országos Választási Bizottságnak azt az újabb két kérdést, amelyben népszavazást kíván kezdeményezni.

A kérdések a következők: Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni? Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke március 12-én jelentette be, hogy pártja és a KDNP két új kérdésben szeretne népszavazást.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság a vizitdíjra vonatkozó korábbi kérdésüket azért nem fogadta el, mert az adott év költségvetésével összefüggő ügyben nem lehet referendumot tartani, ezért az új kezdeményezésekben a 2008-ban kezdődő időszakot jelölik meg.

Az Alkotmánybíróság határozatát értékelve a politikus úgy fogalmazott: "A népszavazás győzött, a népszavazás az első csatát megnyerte".

"Az Alkotmánybíróság döntése alapján az is bebizonyosodott, amit eddig csak vélelmeztünk, hogy az Országos Választási Bizottság politikailag elfogult testületté vált, és politikai szempontok, nem pedig jogi szempontok, törvényességi szempontok alapján dönt különböző beadványokról" - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: az Alkotmánybíróság döntése igazolja, hogy a vizitdíjról hozott OVB-döntés elfogult volt.

Az MSZP továbbra sem szeretne népszavazást

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: az Alkotmánybíróság múlt heti döntésekor kiderült, hogy a Fidesz alkotmányosan még kérdezni sem tud.

Ma az derült ki, hogy a Fidesznek még azt sem lehet elhinni, amit kérdez - tette hozzá.

Meddig akarják ezt a kutyakomédiát folytatni? - kérdezte a szóvivő.

Nyakó István azt mondta: arra kérik a Fideszt, hagyja abba az önsanyargatást, és lépjen vissza a népszavazás kezdeményezésétől.

OVB: az Alkotmánybíróság minősítette a döntést

Az Alkotmánybíróság a hét közül hatot tartalmilag helyben hagyott az Országos Választási Bizottság döntései közül, ebből mindenki levonhatja a következtetést, hogy elfogult-e az OVB - reagált Halmai Gábor, a testület elnökhelyettese.

Elmondta, hogy a vizitdíjjal kapcsolatos előző döntés még nincs lezárva, erre - március 8-ától számolva - 30 napja van a testületnek, és csak utána vizsgálhat meg új kérdéseket, figyelembe véve, hogy ez a döntés is megtámadható lesz az Alkotmánybíróságon.

A vizitdíj kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy azóta hatályos jogszabállyá vált a novemberben még javaslatként szereplő költségvetési törvény, ezért kizártnak tartja erről a népszavazást.

A kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó kérdés kapcsán az elnökhelyettes azt mondta, vizsgálat tárgyát kell hogy képezze, ez a kezdeményezés kapcsolatban van-e, és ha igen, mennyiben a vizitdíjjal.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×