eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Csoda Budapesten: jönnek a beszélő buszmegállók!

Új utastájékoztató rendszert tesztelnek júniusig négy fővárosi buszmegállóban. A BKV járműveibe felszerelt műholdas navigációs rendszer a megállókban elhelyezett tájékoztató tábláról olvashatják le, hol tart az útvonalon a busz.

Néhány éven belül elindulhat a műholdas navigációs rendszeren alapuló új utastájékoztató rendszer a BKV-nál.

Egyelőre tizenhat Volvo - buszt szereltek fel GPS-szel, aminek segítségével júniusig négy megállóban tesztelik a rendszer működését - mondta az InfoRádiónak a BKV forgalomirányító szolgálatának vezetője.

Hozzátette: a megállókban felszerelt tájékoztató táblák vizuálisan és hanggal is jelzik, hogy az adott vonalon közlekedő járat hol tart, és hány perc múlva érkezik meg.

A Margit hídon és Budán beszélnek majd

Négy megállóhelyen, a Margit hídon mindkét irányban, a Batthyányi téren Óbuda irányában, illetve a Kiscelli utcában a Kosztolányi Dezső tér felőli megállóban lenne egy-egy utastájékoztató tábla - közölte Madák Pál.

A táblákban folyadékkristályos kijelzőt helyeznek el, amelyen látható lesz az autóbuszok várható érkezési ideje, a megállótól mért távolsága, az autóbuszok haladását pedig még egy térképen is nyomon követhetik majd az utasok - tette hozzá.

Akár 10 milliárdba is kerülhet


A BKV munkatársa kijelentette: céljuk, hogy az összes felszín feletti járművet ellássák GPS rendszerrel.

Terveik szerint 8 év alatt fokozatosan építenék ki a teljes hálózatot.

Jelenleg a fővárosban 1400 autóbusz, 700 villamos és 160 trolibusz működik. A teljes navigációs hálózat kiépítése akár 10 milliárd forintba is kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×