eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Értelmezhetetlen" hátrányba hozták a mozgáskorlátozottakat

Az utazási támogatási rendszer átalakítása miatt átlagosnál is hátrányosabban érinti a kórházlista a mozgáskorlátozottakat - mondta az InfoRádiónak Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke. Ha például egy 65 évnél idősebb mozgáskorlátozott autóval utazik, egy fillér utazási támogatást sem kap.

Hegedűs Lajos emlékeztetett arra, hogy a korábbi szabályozás szerint, ha egy súlyosan mozgáskorlátozott ember nem tudott tömegközlekedési eszközzel utazni, akkor az autó igénybevétele után is jogosult volt a tömegközlekedési támogatásra, akkora összegre, amennyit a vonatra vagy buszra fizetett volna.

Ez az elv ugyan megmaradt, de a módosítás után a tömegközlekedési kedvezményen mint mércén belül már megkülönböztetik az olyan kedvezménykategóriákat is, mint a diákoknak és nyugdíjasoknak járó kedvezmény. Ez azt jelenti, hogy mivel a 65 évnél idősebbek ingyen utazhatnak, ezért ők egy fillért sem kapnak, ha autóval utaznak.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: ez olyan hátrányt jelent, ami emberi jogi és egyéb szempontból is értelmezhetetlen, hiszen a helyközi tömegközlekedési eszközök mindössze két százaléka használható akadálymentesen.

Márpedig ha valaki nem tudja igénybe venni a tömegközlekedést, akkor ez a kedvezmény értelmezhetetlen a számára. Pedig éppen azért kell autóval utaznia, mert nem tud felszállni a buszra vagy a vonatra - hívta fel a figyelmet Hegedűs Lajos.

A mozgáskorlátozottak szövetségének elnöke szerint így a kórházi ellátási listák miatt kettős hátrány éri őket, nemcsak többet kell utazniuk, hanem ez sokaknak jóval többe is kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×