eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

A Fidesz újrafogalmazta a vizitdíjas kérdést

Két újabb népszavazási kérdést terjeszt az Országos Választási Bizottság elé a Fidesz. Az ellenzéki párt elnöke azt mondta: céljuk, hogy a vizit-, illetve a kórházi napidíjról is véleményt mondhassanak az emberek.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság a vizitdíjra vonatkozó korábbi kérdésüket azért nem fogadta el, mert az adott év költségvetésével összefüggő ügyben nem lehet referendumot tartani, ezért az új kezdeményezésekben a 2008-ban kezdődő időszakot jelölik meg.

Hozzátette: ugyancsak népszavazásra kívánják bocsátani a kórházi napidíj kérdését.

A pártelnök közölte: a két újabb kérdést haladéktalanul benyújtják az Országos Választási Bizottsághoz, amelyet arra kérnek, hogy a lehető leghamarabb döntsön az ügyben.

A pártelnök elmondta, hogy valamennyi népszavazási kérdésről egyszerre kívánnak aláírást gyűjteni, és egy referendumot szeretnének.

A Fidesz elnöke kitért arra, hogy szeretnék, ha a népszavazás a lehető leggyorsabb, legolcsóbb és legátláthatóbb formában történne.
Az Alkotmánybíróság határozatát értékelve a politikus úgy fogalmazott: "A népszavazás győzött, a népszavazás az első csatát megnyerte".

Hozzátette, azért van szükség a benyújtott és benyújtandó kérdésekben referendumra, mert 2006-ban az emberektől elvették a szabad választás lehetőségét.

Orbán Viktor szerint olyan kérdésekben, mint a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj az embereknek joguk van véleményt mondani.Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint amióta Orbán Viktor ellenzékbe került, nem volt még olyan, a Fidesz számára hátrányos döntés, amelyet ő "zokszó" nélkül elfogadott volna, se választási eredmény, se népszavazás.

A kormánypárti képviselő szerint nem két új kérdés van, hanem egy régi: mikor fogadja el a nép döntését és a választások eredményét Orbán Viktor, és mikor fogadja el az Alkotmánybíróság döntését?

Nyakó István azt mondta: nem a kormánnyal, nem az MSZP-vel van vitája a Fidesz elnökének, hanem az Alkotmánybírósággal.

Hozzátette: úgy látja, a pártelnök "cseles, heroikus küzdelmet vív magával az alkotmánnyal".

A szóvivő elmondta: a pártelnök hatalmi trükkjei nem érnek meg ötmilliárd forintot, amennyibe a népszavazás kerül.

Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a Fidesz vonja vissza népszavazási kezdeményezését - tette hozzá.

Kuncze: az egyik oldalon a populisták

Az SZDSZ elnöke elmondta: a vizitdíjról és a kórházi napidíjról is törvény rendelkezik, amelyek beépültek a költségvetésbe, így ezekről népszavazást tartani nem lehet.

Arra, hogy a vizitdíjról nem az idei, hanem a következő évekre vonatkozó kérdést nyújtanak be, Kuncze Gábor úgy reagált, hogy akkor is figyelembe kell venni az alkotmánynak azt a passzusát, miszerint költségvetési kérdésekről nem lehet népszavazást tartani.

Kezd kibontakozni az a vita, hogy az egyik oldalon állnak azok, akik érdemi változást akarnak, míg a másik oldalon azok vannak, akik nem akarnak változást, csak a populizmus és a demagógia állandóságát - jegyezte meg a pártelnök.

Négy hónap


Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője közölte: aláírásgyűjtésre az aláírásgyűjtő ív hitelesítését követően négy hónap áll rendelkezésre a jogszabály értelmében.

Egy, az MTI által megkeresett, neve elhallgatását kérő választási szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a Fidesz új kérdéseket terjeszt az Országos Választási Bizottság (OVB) elé hitelesítésre, akkor a testületnek 30 napja van arra, hogy döntést hozzon.

A hitelesítésről hozott határozatot ezt követően nyolc napon belül kell közlönyben közzétenni, majd e döntéssel szemben 15 napon belül lehet jogorvoslattal az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Az Alkotmánybíróságot ugyanakkor nem köti döntéshozatali határidő.

Ez szerinte azt jelenti, hogy ha a Fidesz valamennyi népszavazási kérdésről egyszerre kíván aláírást gyűjteni, akkor erre kevesebb ideje lesz, mint az említett négy hónap.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×