eur:
389.55
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány ünnepi beszédéről kizárják a sajtó jelentős részét

Zártkörű lesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszéde március 15-én a Művészetek Palotájában. Az este nyolc órakor kezdődő díszelőadáson korábbi szándékát megmásítva felszólal a kormányfő is. Az újságírók közül csak a közszolgálati médiumok lehetnek jelen.

A Kormányzati Kommunikációs Központ küldött a szerkesztőségeknek egy felhívást, amelyben részletezik, hogy az újságírók hogyan akkreditálhatják magukat a március 15-i programokra.

A levél végén ezt írják: "A Művészetek Palotájában 20.00 órakor kezdődő ünnepi díszelőadás zártkörű. Az eseményt a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió élőben közvetíti." Indoklás nincs a levélben.

Szilvásy György kancelláriaminiszter korábban terrorfenyegetettségről beszélt, tehát vagy biztonsági szempontok miatt tartják távol a tudósítókat a rendezvénytől, vagy politikai oka van a döntésnek.

Gyurcsány Ferenc ugyanis február 15-én mértékletességre kérte a magyar politikai élet minden szereplőjét, különösen a parlamenti pártok vezetőit.

A miniszterelnök akkor még azt tartotta elképzelhetőnek, hogy a nyugalom megőrzése érdekében nem mond beszédet március 15-én.

Az InfoRádió megkérdezte azt is, hogy milyen szempontok alapján korlátozzák a sajtó munkáját azzal, hogy csak a közmédiumok tudósíthatnak az eseményről.

Fontos kérdés, hogy valóban kizárják a külföldi sajtót is, hiszen a miniszterelnök a napokban a Timesnak és a Die Weltnek is nyilatkozott, és megkérdezték tőle, hogy mire számít a nemzeti ünnepen.

Végezetül adódik a kérdés, hogy ha zártkörű az esemény, akkor kik és milyen feltétellel vehetnek részt rajta?

Nem ez az első eset, amikor Magyarországon korlátozzák a sajtó munkáját. Tavaly október 23-án a magas rangú külföldi vendégek részvételével megrendezett Kossuth téri ünnepség volt zártkörű.

Évekkel korábban pedig a parlamenti folyosón beszélgető, vagy éppen törvényt szegve dohányzó képviselők intézték el, hogy a televíziósok ne forgathassanak a közelükben.Az ünnepi gálaműsorra mindig csak a meghívottak mehetnek be, az esemény soha nem nyilvános. A sajtó korlátozott részvételével kapcsolatos döntésnek pedig technikai okai vannak: a zárt térben zajló, élő gálaműsorra csak erősen limitált számú stábot lehet beengedni anélkül, hogy az zavarja az előadást - közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

Ráadásul nem egyedi döntésről van szó: az elmúlt öt évben az ünnepi gálaműsorokra nem mehetett be egyetlen másik stáb sem, kizárólag a közszolgálati adókéi, éppen az említett okokból. Az egyetlen kivétel 2006. október 23-án volt, az Operában, amit akkor az évforduló indokolt - olvasható a közleményben.

Mindez természetesen nem jelenti, hogy a jelet más társaságok ne kaphatnák meg a három közszolgálati csatornától, és így ne lenne lehetőség rá, hogy az ott elhangzottakat kommentáltassák, illetve feldolgozzák - írta a MeH.

Külföldön egyébként ugyanez a helyzet a protokolláris ünnepi rendezvényekkel, és soha fel sem vetődik, hogy ez a sajtószabadság korlátozása lenne. Mivel egy gálaműsorról, nem pedig sajtótájékoztatóról van szó, értelmezhetetlen az a felvetés, hogy más stábok másokat is megszólaltathatnának - áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×