eur:
394.67
usd:
355.37
bux:
72401.82
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Több ezer kérdésre kell felelnie a verespataki beruházónak

A verespataki aranybánya kanadai beruházójának 5.610 kérdést kell megválaszolnia. A válaszadástól számított negyven napon belül egy tárcaközi bizottság vizsgálja meg az elemzést, majd dönt a sokak által környezetszennyezőnek tekintett terv további sorsáról.

A közviták lezajlása után nemrég megkapták azt az 5.610 kérdést a verespataki aranybánya beruházói, amelyek mind a román, mind a magyar felvetéseket tartalmazzák - mondta az InfoRádiónak a román környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

Korodi Attila hozzátette: a kritikus hangvételű kérdések főleg a technológia, a fejlődés, a természetvédelem és a kulturális örökség megóvásának témáját érintik.

Az államtitkár úgy véli, ha a beruházó meg tud felelni a szigorú előírásoknak, a beruházó előtt szabad lesz az út, a döntés meghozatalához azonban még rengeteg információra van szükség.

Korodi Attila közölte: a román környezetvédelmi minisztérium először csak a beruházó válaszainak megérkezése után nyilatkozhat.

A feleletek megérkezésétől számított negyven napon belül ül majd össze egy tárcaközi bizottság, ez vizsgálja meg az elemzést és dönt a terv sorsáról - mondta a román politikus.Tiltakozás Magyarországról

Levelet küldött Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő a National Geographic Society elnökének, amelyben megdöbbenését fejezte ki, hogy a kiadó washingtoni székháza adott otthont a verespataki beruházó Mine your own business című, környezetrombolást propagáló kampányfilmje vetítésének.

Hegyi Gyula elmondta: a propagandafilm azt akarja bebizonyítani, hogy a 17 millió kilogrammnyi cianid felhasználásával épülő bánya valójában a környezet érdekeit szolgálja, valamint - ahogyan a felvételeken is elhangzik - a beruházás ellen tiltakozó gazdag magyarok csak rosszat akarnak a román népnek.

Az EP-képviselő szerint a film egyoldalú beállítása az eseményeknek, hogy úgy gondolta: a National Geographic nem adhatja a nevét egy ilyen akcióhoz.

Hegyi Gyula közölte: ő maga is kérdéssel fordult az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, akinek írásbeli válaszából kiolvasható, hogy a jelenlegi feltételek mellett a bánya megnyitása ellentétes az EU normáival.

A propagandafilmen a román környezetvédő mozgalmak is felháborodtak - mondta Hegyi Gyula. A filmet itt nézheti meg!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×