eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

SZDSZ-ügy: választási csalás vagy lufi?

Az SZDSZ elnöke lufinak nevezte azokat a híreszteléseket, melyek szerint a párt Baranya megyei szervezetében azért tapasztalható tömeges tagfelvétel, mert így akarják befolyásolni a tavaszi elnökválasztást. Közben az eddig egyetlen hivatalos elnökjelölt, Fodor Gábor a helyzet tisztázását sürgeti.

A történet a Magyar Nemzet írásával kezdődött, melyben az újság arról írt: egyes SZDSZ-es politikusok névtelenül azt mondták, hogy Baranya megyében azért léptettek be több száz embert a pártba, hogy a párt elnökválasztó küldöttgyűlésén Kóka Jánost erősítsék.

A liberális párt távozó elnöke, Kuncze Gábor csütörtökön cáfolta az értesülést, kijelentve: szó sincs arról, hogy olyan mértékű létszámnövekedés lenne a Baranya megyei SZDSZ-ben, amely befolyásolhatná az elnökválasztást.

A kiszúrt lufi

"Ez egy jó nagyra felfújt luftballon, szándékaim szerint én ezt most kiszúrtam" - fogalmazott Kuncze Gábor, aki hozzátette: ő maga is tudott arról, hogy Baranya megyében októberben erőteljes pártszervezés kezdődött, erről két-három hónapja tájékoztatta az ügyvivőket is.

Kuncze Gábor visszautasította az esetleges választási csalás vádját és emlékeztetett: az SZDSZ alapszabálya szerint az újonnan belépő tagok 90 nap elteltével jelölhetnek, választhatnak és lehetnek választhatók.

Nem befolyásolja a választásokat

Mivel a küldötteket február 28-ig kell megválasztani, a tavaszi küldöttgyűlésen csak azok vehetnek részt a jelölésekben és a választásokon, akik tavaly november 28-ig megalakított szervezet tagjaivá váltak.

"Szó nincsen arról, hogy itt olyan mértékű létszámnövekedés jelenne meg Baranya megyében, ami aztán befolyásolni lenne képes a választásokat"- szögezte le a pártelnök.Kuncze Gábor szerint a legszélsőségesebb esetben is csak 13-mal lehet több küldöttje Baranya megyének, mint 2005-ben. Ez a plusz 13 az összes, mintegy 800 küldötthöz képest semmit nem fog eldönteni, vagy befolyásolni - mondta, hozzátéve, hogy a szavazás titkosan zajlik.

Az SZDSZ elnöke megjegyezte, hogy az Ormánság az elmúlt 16 évben "meglehetősen lemaradt", kevés fejlesztési forrás érkezett a térségbe. Véleménye szerint az ott élő emberek várták, hogy valaki álljon ki mellettük, ezért természetes, hogy az érdeklődés megnőtt az iránt, aki ezt megtette, és ennek tudható be, hogy sokan léptek be a Szabad Demokraták Szövetségébe.

Kuncze ott lesz, amikor Kóka bejelenti

Kuncze Gábor elmondta: november 28-ig 100-150 fővel bővült az SZDSZ baranyai tagsága, mostanáig összességében 800-900-an léptek be. Az SZDSZ-nek mintegy 27 ezer tagja van, és a belépések azt bizonyítják, hogy jó politizálással van esélye annak, hogy az SZDSZ vidéken erősítse befolyását és támogatókat szerezzen - mondta a párt elnöke.

Kuncze Gábor egyébként jövő szerdán ott lesz azon a rendezvényen, amelyen Kóka János gazdasági miniszter hivatalosan is bejelenti, hogy indul az SZDSZ elnöki posztjáért.Fodor: tisztázni kell a tagfelvételi kérdéseket

Az SZDSZ eddigi egyetlen hivatalos elnökjelöltje szerint tisztázni kell a Baranya megyei párttagság növekedésének kérdését. "Az a határozott meggyőződésem, hogy egyetlen egy elnökjelöltnek nem lehet érdeke az SZDSZ-en belül, hogy az elnökválasztás körül olyan viták legyenek, amelyek eredményeképpen megkérdőjelezhető annak az eredménye" - jelentette ki Fodor Gábor.

Az elnökjelölt szerint "nem lehet megkerülni ezt a kérdést, nem lehet azt mondani, hogy hát itt semmi nem történt. Tisztázni kell ezt a dolgot". Fodor Gábor leendő riválisára utalva kijelentette: hallotta a hírekben és örül Kóka János bejelentésének, mely szerint "be fogja jelenteni, hogy elindul az SZDSZ elnöki posztjáért".

Az elnök ne legyen kormánytag

Az új pártelnök esetleges kormányzati szerepvállalásáról szólva annak a meggyőződésének adott hangot, mely szerint "nem lenne jó, ha az SZDSZ elkövetkezendő elnöke a kormánynak a tagja lenne. Én biztos, hogy ez ellen a leghatározottabban fogok fellépni".

Fodor Gábor nem tartja elfogadhatónak, hogy akkor, amikor szerinte az SZDSZ számára az elkövetkezendő időben az a feladat, hogy pártja önálló politikai arculatát meg tudják jeleníteni a magyar politikai életben, a pártelnök kormányzati szerepet vállalna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×