eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Így keresnek a vezető magyar politikusok

Csütörtöktől nyilvánosak a parlamenti képviselők 2006-os vagyonnyilatkozatai. Az Országgyűlés honlapjáról elérhető dokumentumokból kitűnik, szinte minden képviselőnek többmilliós tartozása van, emellett nagy összegeket halmoznak fel betétekben, de jellemzők az ingatlanbefektetések is.

Gyurcsány Ferenc

A miniszterelnöknek mindössze egy 50 négyzetméteres pápai lakótelepi lakása van, legalábbis a vagyonnyilatkozata szerint.

Gyurcsány Ferenc havi több mint 1 millió 400 ezer forintot keres, emellett 2006-ban egyszer körülbelül 84 millió forintos osztalékot vett fel a 100 százalékos tulajdonában lévő Altus Zrt.-től.

A kormányfő emellett 8 százalékos tulajdonosa az ARK Zrt.-nek.

Orbán Viktor

A Fidesz elnöke egy 92+101 négyzetméteres XII. kerületi társasház 50 százalékos tulajdonosa, emellett több felcsúti ingatlant is birtokol.
Szülőfalujában öt ingatlant ingyenesen egy-egy alapítvány rendelkezésére bocsátott.

Orbán Viktornak van még egy hatéves Volkswagen gépkocsija és 20 millió forint jelzáloghitel-tartozása, ezzel szemben a volt miniszterelnök a képviselői alapilletményen kívül több mint havi 700 ezer forintot kap a Fidesztől az elnöki tisztségért.

Kuncze Gábor

Az SZDSZ elnöke még a 70-es évek végén egy 400 négyszögöles telken kapott ajándékba egy 90 négyzetméteres lakóházat, ezen kívül egy IX. kerületi 51 négyzetméteres lakás 50 százalékos tulajdonosa.

Kuncze Gábor vagyonnyilatkozatából kiderül: a politikus 265 ezer forintot keres, juttatásként pedig autót és mobiltelefont kap, azt azonban nem tudni, hogy kitől.

A pártelnök 15 millió forintot őriz takarékbetétben, emellett 131 MOL részvény birtokosa, eközben viszont 18 millió forinttal tartozik egy banknak.Dávid Ibolya

Az MDF elnöke a II. kerületben egy 113 négyzetméteres lakás felét tudhatja magáénak, ezen felül övé egy 90 négyzetméteres zamárdi üdülő harmada, valamint egy 150 négyzetméteres II. kerületi ingatlan fele. Dávid Ibolyának 12 millió forintos tartozása van.

Lendvai Ildikó

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője az V. kerületi Veres Pálné utcában birtokol egy 104 négyzetméteres lakást.

A vagyonnyilatkozata szerint más ingatlanja és nagy értékű ingósága nincs, használja viszont az Országgyűléstől kapott 400 ezer forintos laptopját és két mobiltelefont, 30 ezer forint értékben pedig ajándékba kapott virágot, italokat, könyveket és naptárakat.

Navracsics Tibor

A Fidesz frakcióvezetője egy VII. kerületi 44 négyzetméteres lakás tulajdonosa.

Navracsics Tibornak van egy Renault Cliója, emellett 2006-ban 1 millió 700 ezer forintos tiszteletdíjat kapott a Fidesztől a parlamenti választást megelőző tevékenységéért, a Polgári Kormányzás 2006 programmal összefüggő kutatásaiért, munkájáért. Mivel a politikus nem szünetelteti egyetemi docensi állását, havi 290 ezer forintot az ELTE is utal neki.

Navracsics Tibor a 4 millió forint készpénze mellett közel 1 millió 900 ezer forinttal tartozik egy banknak. Juttatásként a parlamenti notebook mellé 4 milliós kocsit is kap.

Kóka János

A gazdasági és közlekedési miniszter egy 64 és egy 81 négyzetméteres belvárosi ingatlan tulajdonosa, negyedrészben birtokol egy XI. kerületi 200 négyzetméteres lakóházat, Verőcén övé félig egy 71 négyzetméteres üdülő, és egy alig 3 négyzetméteres folyosórészletet is bérel az V. kerület egyik épületében.

Kóka János, mint minden miniszter, 1,2 millió forintot keres, a 400 ezer forintos tartozása mellett 3 millió forintot őriz készpénzben, 15 millió forintot lekötött betétben, 172 millió forintot óvadéki betétben és 50 ezer dollárt értékpapírokban.

A szabad demokrata politikus emellett többségi tulajdonosa a Rumed 2000 Kft-nek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×