eur:
393.29
usd:
353.81
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Már februárban tárgyalhat a kormány a több-biztosítós rendszerről

Akár már február végén a kormány elé kerülhet a több-biztosítós egészségügyi rendszerről szóló szakmai anyag - közölte a szabad demokrata pártelnök az Országházban rendezett, az Egészségbiztosítási reform 2007-2009 című konferencia után az InfoRádió kérdésére.

Kuncze Gábor elmondta: a szakmai egyeztetések már hónapok óta zajlanak az MSZP és a liberális párt között az egészségbiztosítás finanszírozásáról, de még korai konkrétumokról beszámolni.

Az egészségügyi tárca vezetője a tanácskozáson az ágazat átalakításának halaszthatatlanságáról beszélt.

Molnár Lajos azt mondta: a változtatásokra azért van szükség, mert a meglévő rendszeren nem lehet több pénzzel sem segíteni.

Közben az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke megismételte: pártja továbbra is ellenzi a több-biztosítós rendszer bevezetését.

Mikola István az InfoRádióban úgy vélte: a kormányzati elképzelések alapján az állam már nem tudná megfelelő mértékben képviselni a betegek érdekeit.

A konferencián Kornai János akadémikus azt mondta: arról kell dönteni, hogy a csaknem ezermilliárd forintos piacra beengedhetők-e, és ha igen, akkor milyen feltételekkel a magánbiztosítók.

Kornai János közgazdász professzor a több-biztosítós modellről szólva úgy fogalmazott: ő a sokféleség híve.

Szerinte a több-biztosítós piacon is működnie kell egy állami egészségbiztosítónak, non profit alapon.

Az akadémikus szerint mindenekelőtt meg kell fontolni, hogy az üzleti biztosítók beengedhetők-e a rendszerbe.

A másik kérdés az, hogy a magánbiztosítók milyen feltételekkel hajlandók részt venni az egészségbiztosításban.

Úgy vélte: meg kell határozni az alapvető szolgáltatások körét, amit mindenkinek meg kell kapnia. Ennek finanszírozásában pedig az államnak is részt kell vennie.

Az egészségügyi reformról szólva a professzor megjegyezte: a változásnak fokozatosan kell végbemennie, és csak körültekintő szakmai előkészítés után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×