eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kiderült a titok: miért lett műveleti terület a Kossuth tér?

Az ORFK honlapján megjelentek szerint Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány eredetileg "legfeljebb november 24-én éjfélig" rendelte el a Kossuth tér lezárását.

Az Országos Rendőr-főkapitányság internetes oldalán közzétették azokat az intézkedéseket, amelyekkel Gergényi Péter, Budapest főkapitánya "biztonsági műveleti területté" nyilvánította a Kossuth tér környékét - írja a Népszabadság. Az első, október 23-án kelt döntés értelmében még "a szükséges ideig, de legfeljebb november 24-én éjfélig" rendelte el a terület lezárását. Az indoklás az október 23-i ünnepi rendezvények idején kialakult, a közbiztonságot súlyosan sértő cselekmények, illetve a további rendbontások megelőzése érdekében szükséges a védett személyek és az Országház biztonságának megőrzése.

A Magyar Nemzet szerint katonai nemzetbiztonsági iroda néven új csúcsszervezetet alakítana ki a Honvédelmi Minisztériumban egy Szekeres Imre honvédelmi miniszterhez címzett koncepció a katonai elhárítás és a katonai felderítés szervezeti összevonásával. Az elképzelés szerint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok megmaradhatnának a honvédelmi miniszter felügyelete alatt. A kormány nem a katonai titkosszolgálatok megszüntetésével takarítana meg költségeket, hanem azzal, hogy az átalakítások révén eladhatnák a Katonai Biztonsági Hivatal legértékesebb épületét a Gellért-hegy oldalában, a XI. kerületi Schweidel József utcában. A Szilvásy György kancelláriaminiszter által felkért kormánytanácsadó testület azonban nem nyitott erre az elképzelésre. Szerintük ez nem járna megtakarítással, és csak fenntartaná a párhuzamosságokat a szolgálatok működésében.

Az Index információi szerint megindult a meccs a miniszterelnök és a szocialista pártvezetés között. Egy hónap múlva tisztújító pártkongresszus lesz, a tét pedig az, hogy mennyire gyengül Gyurcsány Ferenc, és mennyit hátrál az alapszabály-módosítás ügyében. A kormányzati reform az MSZP átalakításával egyszerre kerül az asztalra, a miniszterelnök viszont nem akar kompromisszumot a reformok tartalmi kérdéseiben.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a héten megjelent kormányrendelet szerint nemcsak a finanszírozott egészségügyi szolgáltatók, hanem bármely jogi személy is kibocsáthat vizitbérletet, amivel a betegek leróhatják az alkalmankénti, ellátástól függően 300-tól 1000 forintig terjedő vizitdíjat. A fedezet erejéig bármelyik, vizitdíjhoz kapcsolódó ellátás fizethető ebből. A tervek szerint a betegeknek először regisztrálniuk kell, majd ezt követően SMS-ben, vagy egy zöld szám felhívásával fizethetik ki a vizitdíjat.

A Világgazdaság cikke szerint a Magyarországon működő vállalatok komoly hányada nagy lemaradásokkal küzd több, a versenyképességet alapvetően meghatározó területen, így az innováció, a termelés és az információmenedzsment tekintetében - többek között ez a tanulsága a Budapesti Corvinus Egyetem és a Versenyképesség Kutató Központ vizsgálatának. A megkérdezett 300 vállalat a hasonló létszámú nemzetközi cégekhez képest átlagosan harmad akkora árbevételt ér el, a k+f ráfordítás közel 90 százalékát tíz külföldi tulajdonú cég adja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×