eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Képviselői juttatások: "a költségeket számla nélkül is elfogadja"

A parlament mentelmi jogi bizottságának szocialista elnöke szerint nem veszi figyelembe a parlament működésének sajátosságát az, aki elszámoltatná a képviselőket a nekik járó költségtérítéssel. Géczi József Alajos, a parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke az InfoRádiónak azt mondta: mivel az általa vezetett bizottság etikai kérdésekkel nem foglalkozik, egy erre irányuló törvénymódosításig nem foglalkoznak a kérdéssel.

Mi a véleménye a képviselői juttatások kapcsán az elmúlt napokban felmerült hírekről?

Ez egy tipikus uborkaszezonos hírcsokor, a parlament - amit mindenki utál - még nem kezdődött el, és mindenki várja, hogy majd elkezdődjön.

Nem tartja jogosnak a lakossági felháborodást ebben az ügyben?

A lakosságot nyilván fel lehet háborítani, ha úgy állítják be a híreket. A lakosság a mostani időkben nem érzi jól magát, a parlament pedig mindig alkalmas tárgya a harag és a gyűlölet levezetésének. Ez a költségtérítés, ez egyáltalán... ha a reálértékét nézzük, akkor abszolút nem sok, és nem csak utazási költségről szól. A megjelent adatok pedig úgy hangzottak el, mintha egy év alatt kapnának a képviselők ennyit.

Volt olyan képviselő is, aki 18 millió forintot vett fel.

Ezt nem tudom, hogy számolták ki. Ha 350 ezer forintot veszünk, akkor az azt jelenti, hogy maximum 4,5 millió forintot vesz fel egy képviselő évente.

Akkor ön szerint nem valósak a hivatalos adatok?

Akkor ez négy év alatt ez tizenhat, tizen... tehát lehetséges, hogy ha valaki a leg... a határ mellett lakik, mondjuk Szerencs és Ungvár között...

Talán nem is az összeg nagyságával van a baj, hanem azzal, hogy a képviselő ezt utólag nem igazolja számlával.

A képviselői juttatások annyira összetettek és szerteágazóak, ezért gondolta azt az Országgyűlés, hogy ezeket a költségeket számla nélkül is elfogadja. Sok minden olyan van, amit nem lehet elszámolni. Július óta már egyébként nem jár a képviselőknek az utazási kedvezmény, ebből például nem lett sajtóbotrány érdekes módon. Júliusban, éppen egy őszödi frakcióülésen döntöttünk arról, hogy most már mi is fizetünk a közlekedésért. Most már a Rogán úr kiszorít minket a fővárosból, a parkolásért is fizetünk. A magyar képviselők alapdíja 220 ezer forint.

De a képviselők nyilvánvalóan nem ennyit keresnek.

Ez az alapilletmény, a bizottsági pótlékkal együtt a legtöbb képviselő 350-400 ezer forintra felmegy. A tisztségviselőknél, bizottsági elnököknél ez felmegy 400 ezer forint fölé is.Az Állami Számvevőszék főigazgatója szerint talán az ön által vezetett parlamenti bizottság lehet illetékes abban, hogy kivizsgálja ezeket az ügyeket, illetve javaslatokat tegyen a változtatásra. Tervezik-e azt, hogy számlához kötik majd a költségtérítések elszámolását?

Én azt gondolom, hogy az egy hetes vagy hosszabb sajtókampány miatt önmagában nem változtatjuk meg a költségtérítési általányt. A képviselők fizetése nincs benne az első tíz százalékban. Mindenkinek méltányolnia kellene, hogy a képviselő szem előtt van, sok mindent látnak róla, ez így helyes is, de ettől még a képviselő nem valami különlegesen rosszindulatú, gonosz lény, akinek az a legfőbb célja, hogy elherdálja az ország pénzét. Az a javaslat, hogy mindent el kelljen számolni, nem veszi figyelembe az Országgyűlés működésének a sajátosságát. Természetesen ezt az alternatívát is meg kell majd vizsgálni... mert egyszerűen a képviselők költségviselési kötelezettsége sokszor annyira kiszámíthatatlan, hogy számlával szinte nehezen igazolható.

Azért sok cégnél működik, hogy az útnyilvántartást, a ruhapénzt - mindenről számlát kell hozni. Egy képviselő esetében annyira különbözik, annyival több, hogy ezt lehetetlen lenne már követni?

Sajnos a beszélgetésünket majd valószínűleg folytatni kell Pesten, mert itt Dorozsmán a térerő kezd gyengülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×