eur:
389.71
usd:
362.08
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Állóháború az egészségügyi bizottságban

Az egészségügyben történő átalakítások jelenlegi helyzetéről számolt be az Országgyűlés egészségügyi bizottságában a tárcavezető helyett Horváth Ágnes államtitkár. Az ülést az ellenzéki képviselők kezdeményezték.

Az egészségügyi tárca államtitkára beszélt az egészségügyi reformtörvények megvalósításáról, a kórházi struktúra átalakításának mikéntjéről.

Horváth Ágnes elmondta: az olcsóbb, de azonos hatóanyagú készítmények ártámogatásával hatékony lesz a gyógyszerfelhasználás, a kórház-átalakítással a betegek színvonalasabb ellátáshoz jutnak, miközben a vizitdíj bevezetésével csökken az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma.

Az ellátórendszerbeli változások finanszírozásáról továbbra sem mondott részleteket a politikus, beszélt azonban a regionális egészségügyi tanácsokról. Horváth Ágnes közölte: várja a tanácsokból a kisebbségi vagy többségi véleményeket, ha már nem sikerült megegyezésre jutni az ágyak elosztásáról.

Pártvélemények

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke, Mikola István kifogásolta, hogy a reformnak nincs társadalmi és politikai támogatottsága. A politikus szerint újra kell gondolni az átalakítást.

A kereszténydemokrata Nagy Kálmán úgy vélte: az egészségügy ilyen mértékű átalakítását nem lehet pár hónap alatt véghezvinni, azt részekre kell bontani.

Schvarcz Tibor, a bizottság szocialista alelnöke szerint azonban a reform lényege, hogy a változtatásokat egyszerre valósítsák meg. Ugyanakkor a kormánypárti politikus is elismerte, hogy az egészségügyi tárca kommunikációját erősíteni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×