eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sertéspestis és madárinfluenza

Három sertéspestissel fertőzött vaddisznót ejtettek el a vadászok az elmúlt hetekben Nógrád megyében, a szlovák határ közelében - közölte Süth Miklós országos főállatorvos.

A sertéspestis felbukkanását a magyar állategészségügyi hatóságok hosszú évek óta figyelik térségünkben. A közelmúltban Szlovákiában többször regisztráltak járványos eseteket - számolt be a vaddisznópestisről Süth Miklós.

A most felfedezett eseteket Nógrád megyében, a szlovák határ közelében regisztrálták, kizárólag vaddisznókban, és a betegség nem érinti a környéken amúgy is gyér házisertés-állományt - hangsúlyozta.

A főállatorvos közölte: akárcsak a Csongrád megyei madárinfluenza-gyanús esetekről, a nógrádi pestises vaddisznókról is értesítették az unió illetékeseit.

Csongrád megyében, egy Szenteshez közeli lúdtartó telepen madárinfluenza-gyanús esetekre bukkant az állategészségügyi szolgálat.

A Magyarországon észlelt megbetegedések az embereket nem veszélyeztetik - mondta Süth Miklós.

Az állattartó telep, ahol a kórt felfedezték, 14 kilométerre van a legközelebbi jelentősebb településtől, Szentestől. A farmon az állategészségügyi hatóság egy vasárnapi bejelentés nyomán indított vizsgálatot, és idegrendszeri megbetegedésre utaló tüneteket állapított meg 30-40 állat esetében.

Süth Miklós beszámolója szerint az első kórbonctani elemzések a betegség vírusos eredetét valószínűsítik, de egyelőre csak gyanúról van szó.

A gyanú miatt az állategészségügyi szolgálat megtette a szükséges intézkedéseket, és kijelölte az 1, 3 illetve 10 kilométeres védő-, illetve megfigyelési zónákat, de a körzetben egyelőre nem találtak további fertőzött egyedet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×