eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jobban járnak a szegényebb, jól tanuló hallgatók

A hallgatói juttatások új rendszeréről írtak alá nyilatkozatot a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői a miniszterelnök és a szaktárca vezetőjének jelenlétében. Az új rendszerről szóló javaslatot szerdán tárgyalja kormány.

A képzési hozzájárulást 2008 szeptemberétől kell fizetni. Javasolt összege az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben pedig 150 ezer forint. A tandíjbevétel ötven százaléka teljesítményalapú támogatásra adható.

Az állam normatívaként minden hallgató után fizet 116 ezer 500 forintot. Ennek 35-40 százaléka szociális célokra, ötvenkilenc százaléka pedig teljesítményalapú támogatásra fordítható.

A tandíj a felsőoktatási intézményeknél marad, de legalább egyharmadát, legfeljebb pedig a felét a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő hallgatók támogatására kell fordítani.

Az államilag támogatott hallgatók fele a második félévtől tanulmányi ösztöndíjban részesülhet, amelynek minimuma a hallgatói normatíva öt százaléka.

A szociálisan rászoruló hallgatók rendszeres szociális ösztöndíjat kaphatnak, ennek összege a hallgatói normatíva 10, illetve 20 százaléka.

A hallgató szociális támogatásban egy helyen részesülhet, de párhuzamos hallgatói jogviszony esetén tanulmányi eredménye alapján a másik felsőoktatási intézményben is kaphat támogatást.

A hallgatók diákhitelt, és adókedvezményt is igénybe vehetnek. A diákhitel államilag támogatott képzésben havi 30 ezer, a költségtérítéses rendszerben pedig 40 ezer forint. Emellett a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerben a települési és megyei önkormányzatok biztosítanak támogatást.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a hallgatói juttatások rendszerét úgy alakították ki, hogy az segítse a minőség javulását, de szolgálja a hallgatók érdekét is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a megállapodás aláírásakor azt mondta, hogy az új rendszernek köszönhetően a következő tanévtől azok a hallgatók, akik nehéz sorsúak de jól tanulnak, jobban járnak, mint az ideiben.

Változik az utazási kedvezmények rendszere is. Május 1-jétől a nappali tagozatos hallgatók 50 százalékos kedvezményt kapnak azokhoz az utazásaikhoz is, amelyek nem az iskola és a lakhelyük között történnek.

Cserében az iskolájuk és a lakhelyük közötti utazásaik bérletére 90 százalék helyett csak 67,5 százalékos kedvezményben részesülnek.

Drágulást jelent az is, hogy a nappali tagozatosok a középiskola befejezéséig egyéb utazásaikra, illetve az esti tagozatos tanulók a vásárolt bérletek árából 67,5 százalék kedvezményt érvényesíthetnek majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×