eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Világszenzáció készülődik a budapesti állatkertben

A budapesti állatkertben várhatóan januárban megszületik a világ első mesterséges megtermékenyítéssel fogant orrszarvúja.

A két és fél tonnás édesanyát, Lulut már elkülönítették, az állatkert pedig 24 órás ügyeletet tart - mondta el az InfoRádiónak az intézmény sajtóreferense.

A vemhesség azért is különleges, mert orrszarvú még egyetlen magyarországi állatkertben sem született - tette hozzá Hanga Zoltán.

Lulu jól érzi magát, ami azért is fontos, mert egyszer már megtermékenyült, borja azonban a köldökzsinór korai elszakadása miatt halva született.

A sajtóreferens még nem tudta megmondani, hogy az ellés után a látogatók mikor láthatják Lulut és az orrszarú bébit.

Ismerje meg a szélesszájú orrszarvút!

Ez az emlősök osztályába és a páratlanujjú patások rendjébe tartozó faj a legnagyobb termetű szárazföldi állatok közé tartozik, nála már csak az elefántok hatalmasabbak.

Testhossza a 3,8 métert, marmagassága a 2 métert, testtömege pedig a 3.600 kilogrammot is elérheti.

Közeli rokonától, a keskenyszájú orrszarvútól leginkább szélesebb szájnyílása, erőteljesebb marja és nagyobb testméretei különböztetik meg.Fején két "szarvat" visel, amelyek közül az elülső hossza akár az egy métert is meghaladhatja; a teheneké általában keskenyebb, viszont hosszabb, mint a bikáké.

A füves területeket, nyílt szavannákat kedveli, de száraz, ritkás erdőkben is előfordul. Elterjedési területe ma már csak töredéke a hajdaninak, mert a vadászat miatt sok területen kipusztult.

Kisebb családi csoportokban él, amelyekbe általában 4-7 egyed tartozik, de megfigyeltek már 25 példányból álló csordát is.

Emellett gyakran előfordul, hogy a tehenek külön utakon járva nevelik borjaikat. Amíg a keskenyszájú orrszarvú szája ahhoz idomult, hogy a bokrok leveleit leszakítsa, a szélesszájú orrszarvú szájnyílása a fűfélék, különösen a rövid szálak legeléséhez alkalmazkodott.


Szélesszájú orrszarvú

Ez a hatalmas állat 17-18 hónap után hozza világra utódját, az utódszám ellésenként csak egy. A borjú 2-3 évig anyjával marad, és csak 4-5 évesen válik ivaréretté. Élettartama a 30 évet is meghaladhatja.

Kevesen tudják, hogy az orrszarvú tülke valójában nem kapcsolódik közvetlenül a koponya csontjaihoz, hanem hámeredetű képződmény.
Tulajdonképpen nem más, mint szőrszálak sokasága, amelyeket egyfajta "ragasztó" cementál össze.

A Távol-Keleten az orrszarvú tülke porrá őrölve igen keresett árucikk, mert számos jótékony, gyógyító hatást tulajdonítanak neki.

Mindezek miatt még ma is jelentős számú orrszarvút pusztítanak el az orvvadászok, és a Földön élő öt orrszarvúfaj mindegyikét a kihalás veszélye fenyegeti.

A Budapesti Állatkertben először 1894-ben mutattak be orrszarvút.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×