eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Új nemzeti emlékhelyeket szeretne az örökségvédelmi hivatal

A magyar történelem több fontos helyszínét, így a fővárosi Kossuth teret is nemzeti emlékhellyé nyilváníttatná a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A szervezet elnöke megerősítette: az Országgyűlés elnökének kabinetirodája már megkezdte velük az egyeztetést a javaslatról.

Varga Kálmán elmondta: jelenleg nem egyértelmű, hogy milyen szabályok vonatkoznak a nemzeti emlékhelyekre, de az elképzelések szerint olyan alapvető emberi jogok, mint a gyülekezési jog, nem sérülnének.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemzeti emlékhellyé akkor lehet nyilvánítani egy területet, ha az egykor a magyar történelem sorsdöntő fontosságú helyszíne volt.

Varga Kálmán megjegyezte: a mostani tárcaközi egyeztetéstől azt is remélik, hogy olyan történelmi helyszínek, mint például Mohács, Székesfehérvár vagy a Budai Vár nemzeti emlékhellyé válhatnak.

Ma Magyarországon mindössze egyetlen nemzeti emlékhely van, a budapesti Hősök tere.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×