eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

"Az összes nyílászáró be akart jönni" - hallgatói élménybeszámolók

Rengeteg hallgató telefonált az InfoRádióba háromnegyed háromtól a földrengés hírével, néhányan az InfoRádió e-mail címére is írtak. Köszönjük a beszámolókat! Az info@inforadio.hu címre érkezett üzenetek közül válogattunk.

"A 18. kerület Havanna lakótelepen lakom és itt is érezni lehetett nem sokkal 15 óra előtt a földrengést! A csillárok megmozdultak és az összes nyílászáró "be akart jönni", mint amikor a nagy szélvihar nyomja. Az internet-kapcsolat megszakadt.

Mindez pár másodpercig tartott és egyszeri hullámban jött.
A lakók lementek az utcára. Azóta a riadalom elmúlt és mindenki készülődik tovább a szilveszteri bulira!"

Megmozdultak a székek, a fogasok himbálóztak

"A XV. kerületben is érezhető volt a földrengés, mi a tizedik emeleten lakunk, remegett a szék velem, a fogasok himbálóztak."

"Gyálon is érzékelhető volt a földrengés, utómorajok vannak még mindig enyhén. Itt egy pillanatra adás nem volt."

"Kőbányán a X. kerületben is megmozdult az ágy, a makett repülők
bólogattak a polcon."

"Én Érden lakom itt is egy kissé érezni lehetett a mozgást. Ágyon feküdtem és mintha oldalba rúgtak volna. Interneten láttam utána, mi történt. Ez 14.45-kor volt."Morajlás, mozgás, rengés

"Kb. 20 másodpercig tartó földrengést észleltem Rákospalotán, a számítógépem előtt ülve! (Hetedik emelet.)

A székem elmozdult a helyéről, s a fejhallgatóm billegni kezdett az akasztóján. Először mély morajlást hallottam alattam a föld mélye felől, majd beindult a kismértékű mozgás. Még hányinger is rám jött és kicsit szédülni kezdtem, mert enyhén imbolygott a székem."

"A földrengést az I. kerület, Gellért hegyen is lehetett hallani, nem csak érezni. Az ágy mozdult meg alattam és morgás volt."

"A IX. kerületi József Attila lakótelepen is érezni lehetett a délutáni földrengést. Az szék megremegett alattam és a csillárok is kilengtek a panelház 3. emeletén. Olyan érzés volt, mintha az ember lába alól kicsúszna a talaj..."

"Én a XIII. Pozsonyi úton 5. emeleten a haverommal dumáltam telefonon és remegett egy kicsit a lakás."

"Én a XV. kerületben lakom, a tizedik emeleten. Itt is lehett érezni a rengést. Tárgyak ugyan nem mozdultak el a helyükről, de belengtek. Körülbelül olyan 10 másodpercig volt érezhető."Belengtek a karácsonyfadíszek

"Budapesttől 40-45 km-re délkeleti irányban fekvő Gomba községben is érezhető volt a rengés. 14:39-kor halk moraj, majd viszonylag hosszan elnyúló remegés volt észlelhető. A rengést elsősorban az érezte, aki éppen nem mozgott: ágyban feküdt, vagy széken ült, olyan érzés volt, mintha valaki rángatná az ágyat, vagy a széket.

Az ablakokban, becsukott ajtókban az üvegek folyamatosan remegtek, a szekrényekben összeverődtek a poharak, és még percekkel a talán legerősebb rengés után is folyamatosan belengtek a karácsonyfadíszek. Károkról nem tudunk a településen.

Számunkra azért különösen "érdekes" a földrengés, mert 1912-ben egy nagyobb erejű földrengés hosszában kettérepesztette a református templomot, amit éppen az idén újítottak fel."

"Mi Budakeszin lakunk, és itt is igen csak mozgott a tévé, a szék, a tárgyak a polcon koccantakegymáshoz."

"Háromszintes épületünk tetőtéri szobáiban játszó kis unokáink szaladtak le a lépcsőn kiabálva, hogy remegett az asztal, csörömpöltek a poharak. Mi a földszinten morajlást hallottunk, és enyhe mozgást éreztünk.

A szomszédokkal együtt mi is az udvarra mentünk. Azonnal hívtuk a 248-2300 számot, mivel állandóan foglaltat jelzett már gondoltuk, más is észlelte a földrengést. A kölyök kutyánk nem akart mellőlünk elmenni."

4

A radiátorok "le akartak esni a helyükről"

"Én Gödöllőn lakom. A földrengés ide pontban 14:40-kor érkezett. Kb. 3-4 másodpercig tartott, de többnek tűnt. Hirtelenjében mintha magát a házat fogták volna és rázták volna meg, akárcsak egy babaházat rázna meg valaki.

Minden mozgott, a radiátorok "le akartak esni a helyükről". Az állatok szanaszét szaladtak. Először nem tudtam, mi lehet ez, mert errefelé még sosem volt ilyen, legalábbis édesanyám beszámolója szerint sem, aki már megélt itt 67 évet (én 28 éves vagyok).

A rengést követő morajlásból tudtam biztosan, hogy ez bizony földrengés volt. Azóta is a hatása alatt vagyunk. A morajlás mély és ilyesztő volt, a menndörgés visszhangjához hasonlíthatnám, csak ez a föld alól jött.

Valószínűleg a rengés ideje alatt is hallatszott, de az egész ház hangos volt a rengés okozta robajoktól. Sem előtte, sem utána nem érzékeltünk semmit. A tv-t nézem, és közben internetezek, itt áramkimaradást nem észleltem."

"Budakalaszon lakunk, az Omszki-tó partján. A házon enyhe remeges futott át. Mintha megütötték volna a falakat. Kicsi volt, egy nagy tükörajtó kicsit megmozdult, egy asztal is. A mosogatóban a tányérok csilingeltek. A ház nem sérült meg - látható helyen."

5

"Az epicentrum itt volt tőlünk 8 kilométerre"

"Én a ferihegyi repülőtéren vagyok szolgálatban, és egy kisebb morajlás után egy nagyobb oldalirányú elmozdulás történt, ami kimozdított az egyensúlyomból és az épület megrázkódott.

Azt gondoltuk, hogy repülőgép katasztrófa történt, de gyanus volt, hogy nem járt nagy hanghatással, csak lőkésszerű morajlással."

"Isaszegen lakunk és itt szintén erőteljesen érezhető volt a földrengés. Az epicentrum itt volt tőlünk 8 km-re. Mi éppen a tetőtérben tartózkodtunk amikor elkezdődött a földmozgás.

Olyan érzés volt mintha valami nagyon erősen rázná a házat. A csrepek és a gernedák zörögtek, mégis mintha alulról jött volna a nagy robajlás.

Gyorsan leszaladtunk az emeletről és kifutottunk az utcára és láttuk, hogy mindenki ezt teszi. A kutyánk annyira meg volt ijedve, hogy még minket sem ismert meg egy ideig. De most már azt is elmondhatjuk magunkról, hogy túléltünk egy földrengést..."

"A III. kerületben a XV. emeleten a számítógép előtt ülve éreztem enyhe rezgést a talpam alatt. Rögtön tudtam, hogy földrengés volt.

Semmi máshoz nem hasonlítható, a 80-as években Agárdon nyaraltam a rengéskor. Rögtön az jutott eszembe."

Továbbra is várjuk a beszámolókat az info@inforadio.hu címre! Ha van képük az esetleges kisebb károkról, várjuk azokat is.

6

Fejünkre szakad az év...

"A Gazdagréten, a 10. emelten szitén éreztük a földrengést.Úgy tűnt, hogy kileng az épület, a panelek nyögtek, csillár lengett, a vitrin üvegei zörögtek. A lengés után enyhe hányigert éreztem.

Egész délelőtt a számítógép előtt ültem. A déli órákban már lehettek kisebb rezgések, mert megmozdult az asztalom, amit nem tudtam mire vélni."

"A Pest Megyei Dányban is remegtek a bútorok!"

"Csepelen is érezhető volt, igaz, csak talán ha két másodpercig de azért meglepett, mert a fotel megmozdult alattam."

"Gyömrőn élünk, a fölgmozgást éreztük, lehetett hallani a földmorajt is. Az rokonok is beszomoltak erről. Volt akinek a képek megmozdultak a falon, volt akinek a sörösdobozok leesetek a szekrény széléről. Mindenesetre félelmetes volt.

A baj csak az, hogy a televizió bemondta, készítsünk össze
melegruhát, mert újabb rengés várható. A gond, hogy erről a monori tűzoltók is csak a tv-ből értesültek, a lakosságot sem tájékoztatják az illetékes megyei szakemberek arról, hogy tényleg várható-e ilyen.

Nem baj, ez az év a fejünkre szakad, úgysem kár érte!"

7

Nem hallucináció volt

"Pécelen is érezhető volt a földrengés, elég erős volt, a
karácsonyfa remegni kezdett és a díszek csörömpöltek.

A számítógép monitora szinte ugrált, és olyan dörgés hallatszott, mint amilyet moziban hallhatunk, vagy mintha metró haladt volna el alattunk, csak sokkal félelmetesebb. A szomszéd házának tetőszerkezete egy részen beszakadt."

"A Dunakanyarban, Tahiban lakunk, pont a konyhában voltam és halk csilingelést hallottam, mint amikor a poharak, tányérok összeütődnek, de nem gondoltam semmire, míg a lányom le nem jött a tetőtérből és megkérdezte, hogy éreztem-e én is a földrengést?

Õ az ágyban feküdt és az ágy rázkódni kezdett, mint amikor a metróban jön a szerelvény, csak vízszintesen. A neten próbáltunk utánanézni vajon nem hallucináció volt? Hát nem."

"Családommal a XVII. kerületben - közel a Pesti úthoz - lakunk, egy 4 emeletes panel házban. A rengés pillanatában éppen egy kis délutáni sziesztát szerettünk volna tartani így az ágyban ért minket a rengés.

Olyan érzés volt mintha kilengett volna jobbra-balra, jobbra-balra az egész épület. És ugyanebben a pillanatban elsötétült minden megszünt az áram. Felugrottunk az ágyból és úgy, ahogy voltunk kabátot vettünk, kutyával a hónunk alatt lerohantunk mindannyian az utcára.

A gondnok és a lakók a házban ellemlámpákkal és gyertyákkal világítottak, felmérték az esetleges károkat. A szívem úgy vert, mint még soha eddig."

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×