eur:
393.29
usd:
355.02
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Már kaphatóak a szilveszteri petárdák

Csütörtöktől már legálisan is be lehet szerezni a szilveszteri pirotechnikai eszközöket. Csak engedéllyel rendelkező árusnál vásároljunk - figyelmezet a rendőrség.

Méhecske, kalóz bomba, szikraszökőkút és (szabad fordításban) "boszorkány szellentés" - íme néhány pirotechnikai eszköz fantázianeve abból a több tucatnyiból, amelyeknek legális vagy illegális utcai robbantására számítani lehet az előttünk álló szilveszteri időszakban.

Kincses Ildikó, az ORFK igazgatásrendészeti főosztályvezetője a szilveszteri szezon előtt közölte: december 28-ától kaphatóak az úgynevezett II-es pirotechnikai osztályba sorolt termékek, amelyeket december 31-én este 6 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad felhasználni.

Az ezredes hozzátette: csak engedéllyel rendelkező helyen vásároljanak pirotechnikai eszközöket. A legális árusító helyeket a jól láthatóan kifüggesztett engedélyükről lehet megismerni.

A rendőrség rögtönzött bemutatót tartott a Magyarországon fellelhető tiltott, illetve legális pirotechnikai eszközökből.

Huszák András, a REBISZ Tűzszerész Szolgálat készenléti alosztályvezetője az illegális termékekről azt mondta, azok kizárólag félelemkeltésre alkalmasak, semmiféle tűzijáték effektet nem produkálnak.

Az alezredes hangsúlyozta, hogy az időlegesen szabadon forgalmazható termékek között is akad olyan, amelynek használata lakott területen veszélyes lehet. Az ilyenek használatát ajánlott mellőzni beltérben, villamos vezeték alatt, valamint emeletes házak közelében!

A petárdaszezon január elsején, hajnalig tart. Ezután a fel nem használt pirotechnikai eszközöket vissza kell szolgáltatni az azt forgalmazó kereskedőknek, akik azokat kötelesek visszavenni - nem pedig visszavásárolni.

Idén egy személy legfeljebb 3 kilogrammnyi pirotechnikai eszközt vásárolhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×