eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Hatalmas sorok az okmányirodákban - az internet sem segít

Az okmányirodák ügyeleti munkarendben fogadják az ügyfeleket a karácsonyi és a szilveszteri ünnepek között. Az ügyfélvárókban sorok kígyóznak, és a sokat reklámozott elektronikus ügyintézés sem segít.

Diákok, alkalmi munkavállalók, széteső családok tagjai - sokan vannak, akik ideiglenesen nem a bejelentett lakcímükön tartózkodnak, pedig jogosultak lennének a gáz- vagy a távhő-kompenzáció igénybevételére.

Számukra egy megoldás kínálkozik: hivatalosan be kell jelenteni megváltozott lakcímüket vagy tartózkodási helyüket. Nem csoda hát, hogy a lakcímbejelentéseket intéző okmányirodákban tumultus van az év utolsó napjaiban.

Azok sincsenek sokkal könnyebb helyzetben, akik az oly sokat emlegetett elektronikus ügyintézés előnyeit szeretnék kihasználni, ugyanis lakcímbejelentést az Ügyfélkapu segítségével még a regisztrált felhasználók sem intézhetnek.

Számukra mindössze annyi a könnyebbség, hogy - kellő állhatatosság árán, az ismétlődő kudarcoktól nem visszariadva - online bejelentkezhetnek az általuk kiválasztott okmányirodába, és a megjelölt időpontban ügyüket soron kívül intézhetik - személyesen.

Ha pedig azt hiszik, hogy az internetes jelentkezők legalább a szükséges lakcímváltozást bejelentő nyomtatványt letölthetik, tévednek: ilyen lehetőséget nem kínál az e-kormányzati portál.Az okmányirodák tehát zsúfoltak. Pedig a közelmúltban Urbán György, a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal vezetője az InfoRádiónak azt nyilatkozta: nincs összefüggés a gázár-kompenzáció új rendszere és az okmányirodákban tolongó emberek között.

"Az évi lakcímbejelentések száma nem változik, az nagyjából mindig ugyanaz. Ezért én határozottan állítom, hogy a lakcímbejelentések időszakos változása nincs közvetlen összefüggésben azzal, hogy mikor vezetik be a gázár-támogatást. Természetesen nem zárom ki, hogy lehetnek ilyen egyedi esetek, de összességében a lakcímváltozás és a lakcím-bejelentkezés nem lesz érdemi hatással a gázár-támogatások volumenére."

Egyes okmányirodákban már csak januárra tudnak időpontot adni a lakcímváltoztatáshoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×