eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Egészségügyi változások 2007 - teljes áttekintés

Vizitdíj, kórházi napi díj, nyilvános várólista, Egészségbiztosítási Felügyelet. Ez csak néhány példa a jövő évi egészségügyi változások közül.

A legtöbb változás 2007-ben az egészségügyet érinti, bár nagyobb részük nem januártól lép életbe.

Dobozdíjas gyógyszerek

Január 15-étől a támogatás csökkentésével egyes gyógyszerek háromszor annyiba is kerülhetnek. Tb-támogatás ugyanis csak a legolcsóbb készítményeknek jár majd.

Az egészségbiztosító a támogatotti körből kivesz több mint 300 készítményt, köztük ismert láz- és fájdalomcsillapítókat, ízületi gyulladásra ható gyógyszert, köhögéscsillapítót és antibiotikumokat. A közgyógyellátottak kivételével mindenki számára megszűnik az ingyenes gyógyszer, ezek 300 forintba kerülnek 2007-től.

Változás, hogy jövőre a szak- és háziorvosoknak az azonos hatóanyagú gyógyszerekből az olcsóbbat kell felírni. Ezt számítógépen kell vezetniük a gyógyítóknak. Ha mégsem a legolcsóbbat ajánlják a betegnek, akkor azt részletesen indokolni kell. Az indokolatlan gyógyszerfelírásért az orvost megbüntethetik.

Gyógyszert már nem csak a patikából

Könnyebséget jelent majd a betegeknek, hogy nemcsak a patikában, hanem benzinkúton vagy áruházláncokban is vásárolhatnak egyes gyógyszereket, például lázcsillapítót, orrcseppet, széntablettát, vitaminokat.

Könnyebb lesz a patikaalapítás, kevesebb lesz a gyógyszerreklám, és a gyógyszergyártóknak is többet kell fizetniük a gyógyszerkasszába. Megszűnik januártól az orvosok és gyógyszerészek kötelező kamarai tagsága, és létrejön jövőre a betegek érdekeit védő úgynevezett Egészségbiztosítási Felügyelet.

Nyilvános várólisták

2007-től még kockázatosabbá válik az extrém sport Magyarországon, a kormány ugyanis kivonta az ingyenes egészségbiztosítási körből azokat a sportokat, amelyeket egy szakértői bizottság extrémnek minősített.

Szintén részleges térítési díjat kell fizetni a kábítószeresek detoxikálásáért.

Az új évben már 18 éves kortól elvégezhető a művi meddővé tétel miatti műtét. A fiatal felnőtt írásban kérheti a beavatkozást, majd hat hónap múlva újra nyilatkoznia kell a szándékáról.

Változás, hogy lesz nyilvános várólista. Minden kórházban lesz egy intézményi várólista, egy pedig a szervátültetésre váróknak. Ez utóbbiért az Országos Vérellátó Szolgálat lesz a felelős.

Vizitdíj

Február 15-étől 300 forintos vizitdíjat kell fizetni a háziorvosnál, vagy a szakrendelőben, és ugyanennyi lesz a kórházi kezelés napi díja.

Szintén nem az év elején várható a kórházi struktúra átalakítása. Március 31-ig van idejük a kórházaknak a változtatásra. Súlyos, bonyolult műtéteket áprilistól csak a 39 kiemelt kórházban végeznek, a területi kórházak pedig rutineseteket látnak majd el, továbbá egy-egy szakterületre szakosodnak.

A bennfekvést nem igénylő beavatkozások a járóbeteg-ellátó szakrendelők orvosainak munkája lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×