eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A nyugdíjasok bukták a legtöbbet

Az elmúlt év inflációs folyamatainak egyértelmű vesztesei a nyugdíjasok - írja a Napi Gazdaság. Az idősek terheit a kormány intézkedései is jelentősen növelik majd.

Az elmúlt 12 hónapban a nyugdíjasok által vásárolt fogyasztási termékek áremelkedésének gyorsabb volt, mint a teljes lakosságra vetített átlagos áremelkedés üteme - állapította meg a Napi Gazdaság.

A jelenség mögött feltehetően a gyógyszerek és az energia, valamint az élelmiszerek árainak átlagosnál magasabb emelkedése áll. A KSH szerint ugyanis az élelmiszer-, a gyógyszer- és a lakhatással összefüggő kiadások az átlagosnál nagyobb, csaknem 60 százalékos arányt képviselnek a nyugdíjasok fogyasztói kosarában, míg a lakosság egészének fogyasztói kosarában 40 százalék körüli az arányuk.

Az idősebb korosztály számára meghatározó kiadásként jelentkező élelmiszerek árai az elmúlt egy évben csak tavaly decemberben és novemberben alakultak az átlagoshoz közeli mértékben a KSH adatai alapján. Idén novemberben az előző hónaphoz viszonyítva hétszeres, az előző év novemberével összevetve pedig csaknem kétszeres volt e termékcsoport drágulásának mértéke.

A kormány is rátesz néhány lapáttal

A nyugdíjasok emelkedő kiadásainak más összetevői is vannak, ilyen a középső áfakulcs emelése, a gyógyszerár-támogatási rendszer megregulázása, illetve a közüzemi szolgáltatások hozzáigazítása a világpiaci tendenciákhoz - magyarul az áremelés. Szintén e kör kiadásait növelheti leginkább a vizitdíj bevezetése.

Az áremelések hatását mérsékelheti a kompenzáció, mivel a nyugdíjasok egyebek közt étkezéshez, egészségügyhöz és energiaszámlákhoz kapcsolódó támogatást kaphatnak, amelyek némiképp tompítják az árváltozások hatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×