eur:
390.39
usd:
364.04
bux:
68382.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Sólyom közös európai szellemiséget szeretne

A közös európai szellemiség megteremtésének fontosságát hangsúlyozta a köztársasági elnök Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett nemzetközi vallásfilozófiai konferencia megnyitóján.

Sólyom László azt mondta: az egységes jogi háttér kialakítása mellett háttérbe szorult a közös szellemi alap, pedig annak megteremtésével Európa mintaként szolgálhatna a világnak a legfőbb problémák kezelésében.

Fontosnak nevezte az emberi jogok tiszteletben tartása és a terrorizmus elleni harc eszközeinek alkalmazása közötti egyensúly megteremtését, valamint a környezetvédelem és a kisebbségek ügyének megfelelő képviseletét.

Sólyom László szerint Európa az elitek projektje volt, és egyelőre az is maradt, az EU nem termelt ki olyan egységes szellemet, amely közvetlen választ és egységes szellemi alapot adna.

Az európai integráció lényegében megrekedt a jogtechnikai és a gazdasági követelmények teljesítése szintjén - tette hozzá.

Magyarországról szólva Sólyom László kiemelte, hogy a rendszerváltozásba bele volt programozva a tömeges kiábrándulás és a politikai megosztottság.

Az államfő szólt arról is, hogy ma Magyarország egy pártok által felszabdalt állam, ahol az egyik vagy a másik oldal hívei egyre erőszakosabban képviselik álláspontjukat.

Az Európa az átalakuló világban című konferenciát a Kultúra Pápai Tanácsa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyar Tudományos Akadémia rendezi Budapesten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×