eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány idézetekkel üzen Orbánnak

Bibó Istvántól vett idézetekkel válaszolt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra a lapinterjúra, amelyben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kijelentette, hogy "a hatalomba visszatért posztkommunista elit nem kerülheti el a jogi felelősségre vonást".

"Mindenki számára, akik tudniillik nem a legsötétebb múlt erőivel kívánnak szövetkezni (...), annyi tiszteletet kell adni egymásnak, annyi lojalitást, amennyit csak lehet" - mondta Bibó István szavait idézve Gyurcsány Ferenc egy fórumon.

Az 1947-ben született, Válság után, választás előtt című tanulmányból a kormányfő azt idézte, hogy "az ellenzék jogainak tisztelete csak ott képzelhető el (...), ahol a kormány és az ellenzék bizonyos alapvetői eszményei alapvetően megegyeznek, és mindegyik biztos benne, hogy ezeket a végső eszményeket a másiknak a kezében sem éri helyrehozhatatlanul kár".

Gyurcsány Ferenc azt mondta, vannak olyan pillanatok, amikor a napi politikai küzdelem és ügyintézés hevétől érdemes egy pillanatra hátrébb lépni, és messzebbről rátekinteni Magyarországra.

Politikusként érdemes olyanokhoz fordulni, akik képesek voltak bonyolult és nehéz helyzetben is hosszú időszakra érvényes eligazítással szolgálni a nemzetnek - vélekedett.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Bibó Istvánt a harmadik magyar köztársaság különböző politikai intellektuális szereplői egyaránt megkerülhetetlen és mértékadó demokrataként tartanak számot, és nem egy esetben tőle eredeztetik gondolataikat.

A miniszterelnök azt mondta: nem gondolja, hogy Magyarország válság után lenne, de azt tudja, hogy választás előtt áll.

"El kell dönteni: tudomásul vesszük-e hogy mi így együtt a demokratikus sokszínűség képviselői alkotjuk Magyarországot, egymással versengő, de végső soron egyezően, demokratikus eszményekben közösen" - folytatta.

Gyurcsány Ferenc szerint "a demokratikus harmadik köztársaság valamennyi szereplője együttműködésre van ítélve. És nem a legyőzés, nem a kiiktatás, hanem az együttműködő partnerség törvényes logikája alapján kell működni".

A hatalomba visszatért posztkommunista elit nem kerülheti el a jogi felelősségre vonást - nyilatkozta Orbán Viktor a Heti Válasznak.

A Fidesz elnöke szerint az utódpárti elit vezetői rossz következtetést vontak le a békés rendszerváltozásból.

Azt mondta: örülniük kellett volna, hogy elszámoltatás és börtön nélkül megúszták a diktatúra fenntartásában, valamint az ország tönkretételében való közreműködést.

Arra a kérdésre, hogy létezik-e olyan súlyú társadalmi kérdés, amelyről hajlandó lenne egyeztetni a miniszterelnökkel, az ellenzéki politikus úgy válaszolt: "minden erőmmel azon vagyok, hogy Magyarország ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor nekem egy, a demokráciára veszélyt jelentő beteges hazudozóval kell tárgyalnom". További részletek itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×