eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

MOB: megdöbbentő az egészségügyi tárca terve

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója az egészségügyi miniszter tervét, miszerint a jövőben megszűnne az élsportolók térítésmentes sportorvosi ellátása. Molnár Zoltán azt mondta: ha kell, adománygyűjtésbe kezdenek, hogy az ország számára dicsőséget, elismerést hozó sportolók mellé tudjanak fizetni gyúrót, vagy orvost.

"El nem tudom képzelni, mi a különbség a sportoló és a nem sportoló ember között, mind a ketten fizetik a társadalombiztosítást, mind a ketten jogosultak igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat" - mondta az InfoRádiónak a MOB ügyvezető igazgatója.

Molnár Zoltán hozzátette: nem érti, miért akarják hátrányosan megkülönböztetni a sportolókat, amikor inkább pozitív megkülönböztetést érdemelnének, hiszen komoly értékeket termelnek, hozzájárulnak az országimázshoz, jó példát állítanak a fiatalok elé, és arra ösztönzik az embereket, hogy sportoljanak.

"Két évvel a pekingi olimpia előtt ezt a fontos szolgáltatást egyik pillanatról a másikra kihúzni a fiataljaink alól; el sem tudom képzelni, hogyan és miképpen fog a szakmai felkészülés folyni az elkövetkező időben" - jegyezte meg a MOB-igazgató.

Gyűjteni kell?

Molnár Zoltán szerint nem csak a pénzről van szó, kérdéses az is, hol lesz az a szakértelem, amit eddig megkaptak. Egy csapatsportágban orvosok, pszichológusok kísérik a versenyzőket, folyamatos megfigyelés alatt tartják őket, az edzők velük együtt állítják össze az edzésterveket - hozta fel példaként a MOB-vezető.

Jelenleg összesen 140 millió forint állami támogatást kapnak, a sportorvosok, a pszichológusok, a gyúrók, ezt a pénzt akarnák elvonni. "Tegyük a szívünkre a kezünket. Ekkora baj azért nem lehet" - fogalmazott Molnár Zoltán.

A MOB saját támogatásából nem tudja finanszírozni ezt a szolgáltatást, hiszen a jövő évre tervezett állami támogatása nem éri el az 50 millió forintot. "Természetesen adományokat gyűjtünk támogatókból, szponzorokból, és így el tudunk érni 3-400 millió forintos bevételt is. Ha arról van szó, hogy gyűjtést kezdjünk erre is, ez is lehet egy út..." - mondta Molnár Zoltán.

Minisztérium: a felkészülést nem befolyásolja


Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerint, bár fontos a sportegészségügy, mégsem az egészségbiztosítónak, hanem a sportegyesületeknek kell megfizetniük az élsportolók sportorvosi ellátást.


Horváth Ágnes szerinte a támogatás megvonása nem befolyásolja a sportolók felkészülését a világversenyekre.

Az államtitkár az InfoRádióban azt mondta: a társadalombiztosítási keretnek a betegek gyógyítását kell szolgálnia, és nem a sportegészségügyi feladatokat.

A politikus úgy vélte: ahogy a klubok fizetnek a sportolóknak, úgy részt kell vállalniuk a sportorvosok szolgáltatásainak finanszírozásához is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×