eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Berkes István: három hónap kevés a kórházátalakításokra

Egészségügyi reformra mindenképpen szükség van, ám kétséges, hogy néhány hónap alatt valóban át lehet-e alakítani a kórházi struktúrát - jelentette ki az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában. Berkes István hozzátette: sokkal több szakmai egyeztetésre lenne szükség.

Általános egyetértés van abban, hogy az egészségüggyel valamit kezdeni kell. Józan ésszel nem vonható kétségbe, hogy reformokra van szükség, hiszen túlzott az ellátórendszer mérete, és kevés a forrás is - hangsúlyozta Berkes István.

A Sportkórház főigazgató főorvosa ugyanakkor kételkedik abban, hogy ennyire rövid idő alatt akkora változásokat, mint amiket a kormányzat tervez, nagyobb megrázkódtatás nélkül meg lehetne tenni.

Berkes István emlékeztetett arra, hogy más országokban a hasonló reformok évek alatt mentek végbe, Magyarországon pedig csak 3 hónapot szán az átalakításra a kormány.

Az egészségüggyel kivételt kellett volna tenni

Arra a felvetésre, hogy a mindenkori kormányoknak igazából csak 8-10 hónapjuk van arra, hogy megkezdjék a reformokat, mert azután már akadályozza őket a következő választások közelsége, Berkes István kijelentette: talán az egészségügy az egyik kivétel kellett volna, hogy legyen.

Sokkal több szakmai megbeszélésre lett volna, lenne szükség - hangsúlyozta a főigazgató, aki szerint a kormány által felvázolt struktúraátalakítás megfelel ugyan a regionalitás elvének, de nagyon sok kérdést vet fel, például azt, hogy valóban a megfelelő intézetek kerültek-e a súlyponti kórházak listájára.

A jogosan felmerülő kérdésekről egyeztetni kell

"Nyilván nagyon sok függ még attól, hogy a további egyeztetéseken a regionális tanácsokban hogyan alakul a helyzet" - tette hozzá Berkes István, megjegyezve, hogy több helyütt is azt olvasta: a kormány nem hajthatatlan az ügyben.

"Azt gondolom, hogy a jogosan felmerülő kérdésekről, ha rövid is az idő, lehet még egyeztetni" - vélekedett a Sportkórház igazgatója, aki elismerte ugyan, hogy nehéz lesz az egészségügyi reformok terén konszenzusra jutni az ellenérdekelt felek között, de arra figyelmeztettet, hogy a reform útjában hatalmas akadály lehet az érintettek ellenállása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×