eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Orbán: a népét összeverető miniszterelnökkel nem érintkezünk

A Fidesz országos politikájának formálását is szolgálja a közelmúltban megalakult fideszes önkormányzati képviselők fóruma - mondta el a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Orbán Viktor szerint október 23-án a rendőrök Gyurcsány Ferenc tudtával és beleegyezésével léptek fel brutális módon a tüntetőkkel szemben.

Tapasztalatcsere

Az önkormányzati képviselők fóruma azt szolgálja, hogy ne szaladjunk szanaszét. A Fidesz 260 százalékkal növelte önkormányzati képviselőinek számát, amely majdnem elérte a négyezret - mondta el a párt elnöke.

Orbán Viktor szerint a testület a szakmai tapasztalatcserét, a helyi tapasztalatok országos hasznosítását szolgálja.

A héttagú vezetéssel működő fórumra az önkormányzati képviselők tartottak igényt, hogy befolyást tudjanak gyakorolni a Fidesz országos politikájára. Nem akarunk központi akaratot érvényesíteni, a cél az, hogy alulról tudjanak befolyást gyakorolni a pártra - tette hozzá.

A Fidesz elnöke közölte: a munka során új területeken alakítanak ki álláspontot,az egészségügyi munkacsoport például arról készít anyagot, hogyan lehet helyben megmenteni a kórházakat, miképpen működjenek együtt a szomszédos települések ennek érdekében.

Döntés előtt kell vitatkozni

A párt népszavazási kezdeményezésével összefüggésben Orbán Viktor elmondta: jelenleg a politika fordítva ül a lovon; a kormány szakmai viták, konzultációk nélkül nyújtja be a törvényjavaslatokat.

Ezt a gyakorlatot meg kell fordítani, döntés előtt kell vitatkozni. A kormány olyan messze ható változásokat akar ráerőltetni az országra, amelyekre az emberek nem hatalmazták fel, sőt az ellenkező kapott bizalmat - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A politikus szerint a vitát ki kell nyitni, erre szolgál a népszavazás előtti időszak. Majd megszületik a döntés, amit tudomásul kell venni - tette hozzá.

A volt miniszterelnök szerint még mind a hét kérdésük "talpon van". Az Országos Választási Bizottság politikailag elfogult és szakmai alapok nélküli döntést hozott, most minden bizalmunk az Alkotmánybíróságban van - fűzte hozzá a politikus.

A kormány részéről az lenne a becsületes és demokratikus magatartás, ha a feltett kérdésekben megvárná a szavazás eredményt - fűzte hozzá.
Ha az igenek győznek

A Fidesz elnöke a népszavazással összefüggésben elmondta azt is: a legfontosabb céljuk a szocialisták által kialakított kétsebességű Magyarország felszámolása. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány ma megélhetési válságban tartja a magyar társadalom egy jelentős részét.

A volt miniszterelnök emlékeztetett: a magyar családok felének nincs semmilyen megtakarítása. Ezek a családok - szerinte - nem tudnak majd egészségügyi vagy oktatási szolgáltatást vásárolni a tervezett rendszerben, ezért a fizetős egészségügy és oktatás a társadalom felének biztos leszakadását jelenti.

Orbán Viktor szerint ha a Fidesz által kezdeményezett népszavazáson az igenek győznek, akkor a kormány már nem tud elvenni az emberektől több pénzt. Arra a kérdésre, hogy akkor miből finanszírozza majd a kabinet a szükséges egészségügyi és oktatási átalakításokat, az elnök emlékeztetett: Magyarország a következő években 8 ezer milliárd forint forrást hívhat le az EU-tól.

Csendes falurombolás

A Fidesz vezetője szerint, ha ennek a pénznek a 90 százaléka a kormány terveivel ellentétben nem a központi programokra folyna el, akkor lenne pénz, hogy az önkormányzatok helyben döntsenek a szükséges fejlesztésekről.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a repülőtér eladásakor a Fidesz javasolta, hogy a 400 milliárd forint vételárat a kormány fektesse egy új egészségügyi alapba, amelyből később finanszírozhatná a szükséges átalakításokat. Akkor a kormány úgy döntött, hogy a bevételt a költségvetési hiány pótlására használja, ma pedig pénzt kér az emberektől az egészségügyi reformra - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor csendes falurombolásnak nevezte, hogy a kistelepüléseken a kormány megszünteti az alsó vagy felső tagozatokat. A Fidesz vezetője szerint ma nem helyben, az önkormányzatokban dőlnek el azok a stratégai döntések, amelyek meghatározzák egy-egy település hosszú távú életét.A Fidesz is reformált

Arra a hallgatói kérdésre, hogy "miért nem csinált senki reformokat az elmúlt 16 évben", Orbán Viktor kijelentette: a Széchenyi terv is egy gazdaságélénkítési reform volt.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-kormány idején az egészségügy legalsó szintjét, a háziorvosi rendszert is átalakították, és kidolgoztak egy népegészségügyi programot is, amely az embereket tekintette kiindulópontnak, és az volt a célja, hogy sikerüljön megelőzni a magyar lakosság körében leggyakoribb betegségeket, illetve növelje az átlagéletkort. Ezt azonban "befedte a hó" a kormányváltás után.

Átalakításra nincs szükség, csak több pénz kell

Orbán Viktor szerint az igazi megoldás az egészségügy problémáira az volna, ha Magyarországon is annyit költenének a nemzeti össztermék arányában, mint Európa más országaiban. Ott ugyanis a GDP 7-7,5 százalékát fordítják az egészségügyre, míg Magyarországon a Fidesz becslése szerint ez a szint megrekedt a nemzeti össztermék 5 százalékánál - hangsúlyozta a párt vezetője.

A Fidesz-elnök úgy vélte: ha az elkötelezett magyar orvosi és ápolói kar lehetőséget kapna a mai rendszerben, hogy a GDP 7 százalékából dolgozzon, akkor Európa egyik legszínvonalasabb egészségügyi ellátása lehetne Magyarországon.

"Ezzel a kormánnyal nem lesz több pénz"

Arra a kérdésre, hogy honnan lehetne a hiányzó pénzt előteremteni, Orbán Viktor utalt arra, hogy például az államadósságra fizetett kamatok jelenlegi, több mint ezermilliárdos összegét lehetne csökkenteni, méghozzá azzal, ha - a Fidesz javaslatának megfelelően - egy szakértői kormány állna fel.

A Fidesz elnöke szerint ugyanis ma Magyarország a kormány nemzetközi hitelvesztése, köznevetség tárgyává válása miatt csak drágán kap hitelt. Egy politikai váltással azonban olcsóbb hitelt is kapna az ország, így felszabadulnának források. Több pénz egészségügyre, oktatásra ezzel a kormánnyal nem lesz - szögezte le Orbán Viktor.

Orbán Viktor a reklámkereten is spórolna

A Fidesz elnöke szerint a 3,4 milliárdos kormányzati reklámbüdzsét is lehetne más célokra fordítani. Arra a felvetésre, hogy annak idején a Fidesz-kormányt is sok kritika érte reklámköltései miatt, Orbán Viktor hangsúlyozta: egyrészt a millenniumi ünnepségek miatt költöttek nagy összegeket erre 2000-ben és 2001-ben, másrészt pedig más dolog egy lendületben levő gazdaságból reklámösszegeket kihasítani, mint egyhatalmas hiánnyal küzdő, családokat nélkülözésbe a taszító kormánynak reklámra költeni.

Orbán Viktor kijelentette: nem volna szabad addig reklámra egy fillért sem költeni, amíg a költségvetés egyenlege nem lesz pozitív.

A kormány nem kapott felhatalmazást a tandíj bevezetésére


Az oktatás kapcsán a Fidesz elnöke úgy vélte: a kormányzásuk alatt megtett intézkedések - a diákhitel bevezetése, a tandíj eltörlése, a kis iskolákat védő program, és a családi pótlék kifizetésének a gyerekek iskolába járáshoz kötése - együtt kitesznek egy reformot.

Arra a felvetésre, hogy nem csak a kormány, de mások, például rektorok is kiálltak a tandíj mellett, Orbán Viktor megjegyezte: a tandíjról lehet vitatkozni, a legnagyobb baj az, hogy a kormányt nem érdekli semmiféle vita.

A Fidesz elnöke szerint a kormánynak nincs joga bevezetni a tandíjat, mert a kormánypárti politikusok a kampányban határozottan azt állították, hogy nem fogják bevezetni, és a választók arra adták szavazatukat, hogy ingyenes maradjon a felsőoktatás.

A parlamentben ülő képviselők is ingyen tanultak

Saját korosztályát említve Orbán Viktor kijelentette: "mi csak úgy futhattuk ki a saját tehetségünkből a pályánkat, hogy ingyenes oktatási rendszerben tanultunk". Mint mondta, ezt nem az előző rendszer számlájára írja, hanem úgy érzi, hogy ez a magyar nemzettől kapott ajándék volt.

Ma nem ül senki a parlamentben, aki nem ingyenes rendszerben tanult volna - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: "nem hiszem, hogy mi döntéshozók vagyunk abban a helyzetben, hogy bevezethessünk bármilyen tandíjat".

4

Parlament igen, Gyurcsány nem

A pártelnök hangsúlyozta: részt vesznek a parlamenti munkában, például "elsősegély-csomagot" tettek le az asztalra, amely az önkormányzatok, az egészségügy, valamint a kis- és közepes vállalkozások helyzetét javíthatja, amennyiben a kormány elfogadja.

A Fidesz munkájának eredményeiről Orbán Viktor elmondta: elérték, hogy az uniós pénzek ellenőrzésére parlamenti bizottság alakult, a 18 éven aluliaknak nem kell vizitdíjat fizetni, és valószínűleg a szabad orvosválasztás is megmarad.

A népét összeverető miniszterelnökkel nem vagyunk hajlandó érintkezni, de ettől függetlenül a parlamentben dolgozunk - tette hozzá a politikus.

Rendkívüli eszközök

A volt miniszterelnök fontosnak nevezte Sólyom László véleményét - az államfő kifogásolta, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői rendszeresen kivonulnak Gyurcsány Ferenc felszólalásai előtt -, de úgy vélte: a jelenlegi kivételes helyzetre meg kell találni a rendkívüli eszközöket. A köztársasági elnök szavaiból Orbán Viktor azt emelte ki, hogy "a demokrácia alapkérdéseire adott válasznak ugyanannak kell lennie a jobb- és a baloldalon".

Jelenleg ez nem így van. Mi demokraták vagyunk, ők nem demokraták, és minden lehetséges eszközzel az emberek jogait korlátozzák, ha a hatalmukról van szó - tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc lemondása a minimum, a szakértői kormány megalakítására vonatkozó javaslatukra pedig még szükség lesz.

Orbán szerint Gyurcsány jóváhagyásával vertek a rendőrök

A kormány felelősségére visszatérve a Fidesz elnöke közölte: a kabinet közérdekű adatokat hamisított, ezért büntető eljárást kell indítani. Az első lépést meg is tették, az ügyészséghez fordultak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy október 23-án békés tüntetőket vertek össze brutális módon. A rendőri vezetők bevallották, hogy 22-én este és 23-án napközben is találkoztak a miniszterelnökkel. Azt gondolom, hogy a rendőri vezetők egyértelmű felhatalmazást kaptak a brutális fellépésre a kormányfőtől, de ezt még be kell bizonyítani - fejtette ki Orbán Viktor.

A volt miniszterelnök hozzátette: ezt a példátlan esetet minden tekintetben ki kell vizsgálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×