eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Nem kivágni, telepíteni akarják a szőlőt

A szőlőültetvények megújítására 2,7 milliárd forint jut jövőre, ami 1200 hektárnyi új telepítést eredményezhet - mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Somló-hegyen tartott András-napi bormester-találkozón.

Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy a kormány továbbra is intenzíven támadja az Európai Unió borreformjának azt a részét, amely Magyarországon is nagymérvű szőlőkivágást ír elő: a 80 ezer hektárnyi szőlőültetvény 15-20 százalékát kellene felszámolni.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hozzátette: a spanyolok és a portugálok hasonló helyzetben vannak, és Magyarországgal együtt tiltakoznak az ültetvény-kivágás ellen.

A minőségben akarnak versenyezni

Gőgös Zoltán ugyanakkor elmondta, hogy valóban túltermelési válság van az uniós borászatban, ezzel egyidőben pedig a harmadik világbeli országok erőteljes versenykihívásával kell küzdeni.

Az államtitkár hozzátette: Magyarország nem lehet sikeres a kommersz borok kategóriájában, ehhez ugyanis kicsik a területek.

A politikus megemlítette, hogy Oroszország hétmillió palack édes vörösbort venne Magyarországról palackonként egy dollárért. Rámutatott, hogy egyrészt nincs ennyi kommersz bor az országban, másrészt komolytalan az egy dolláros ár, illetve a magyar termelők nem ilyen borkategóriákban kívánnak jelen lenni a piacon.

Gőgös Zoltán szerint Magyarországnak egyértelműen a minőségi borok piacán vannak esélyei, a palackonként 10-20 euró fölötti kategóriákban kell próbálkoznia. Ezért is örvendetes, hogy már sok borvidéken bejegyeztették a különleges minőség eredetvédelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×