eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Mikola az "ágylábakban" való gondolkodás ellen

A Fidesz "az emberek nevében" felszólítja a kormányt, hogy ne tegye fizetőssé az egészségügyet - jelentette be a párt szakpolitikusa.

Mikola István közölte: elvárják, hogy a kabinet ne zárjon be kórházakat, ne "ágylábakban", hanem betegben gondolkodjon, ne adja el az egészségügyi közvagyont, ne folytasson ingatlanspekulációkat, valamint ne szüntesse meg a szabad orvos- és intézményválasztást, ne vezessen be több-biztosítós rendszert, illetve a változtatások előtt készítsen hatástanulmányokat.

Az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere a Fidesz elvárásait részletezve kifejtette: ha már a 18 éven aluliakat, vagyis a 10 milliós lakosságból négymillió embert mentesítettek a vizitdíj megfizetése alól, akkor a kormány tovább mehetne, és még karácsony előtt teljesen visszavonhatná a vizitdíj intézményét.

Közölte: Magyarország népegészségügyi helyzetében nem lehet egyetlen egy kórházat sem bezárni, ugyanakkor 30-35 kórház bezárásáról szóló listák keringenek egészségügyi körökben.

Mikola István arra szólította fel a kormányt, hogy ne "ágylábakban", hanem betegekben gondolkodjon, ne a multinacionális befektetők és a kormányhoz közel álló tőketulajdonosok érdekeit képviselje, hanem álljon a betegek mellé.

A fideszes politikus kifogásolta: az egészségügyi ellátásról szóló törvényjavaslatban az szerepel, hogy az egészségügyi intézmények értékesítéséből befolyó összegnek csupán 50 százalékát, vagy ha az intézmény jogutód nélkül szűnik meg, akkor semmit nem kell visszaforgatni az ágazatba.

Mikola István azt kérte a kormánytól, hogy ne folytasson ingatlanspekulációkat az egészségügyi intézményekkel.

Aggódunk a Sportkórház épületéért, valamint azokért az ősfákkal körülvett palotákért, amelyekben ma aktív gyógyító munka folyik, viszont nem szerepelnek a súlyponti kórházak között - tette hozzá.

A politikus szerint nem lehet megszüntetni a szabad orvos- és intézményválasztás demokratikus vívmányát, és ehelyett "vonalzóval és körzővel megrajzolni a betegutakat".

Hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy a társadalombiztosítás helyébe több-biztosítós, magánbiztosítókkal működő rendszer lépjen.

A politikus a követelések nyolcadik pontjaként arra szólította fel a kormányt, hogy mielőtt az egészségügy ilyen átfogó átalakításába kezd, készítsen hatástanulmányokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×