eur:
394.09
usd:
364.12
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Ombudsmanok: hibázott a Miniszterelnöki Hivatal augusztus 20-án

Sorozatos hibákat állapított meg az országgyűlési biztosok vizsgálata az augusztus 20-ai tűzijáték előkészítésében és lebonyolításában - hangzott el a Magyar Televízió Híradójában.

Az országgyűlési biztosok jelentése megállapítja: a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nem gondoskodott az ünnepségen résztvevő tömeg biztonságáról, és nem készült fel egy esetleges veszélyhelyzetre.

A MeH nem vizsgálta a milliós tömeggel járó biztonsági kockázatot, és nem dolgozott ki hatékony riasztási láncot.

Megállapították azt is, hogy a tömegrendezvények biztosításának szabályai és szervezeti feltételei nem felelnek meg az alkotmányos életvédelem követelményének.

Az ombudsmanok szerint az ünnepségek megszervezése, a szerződés megkötése során a kormány nevében eljáró MeH nem teljesítette alapjogvédelmi kötelezettségét.

A rendőrség is hibázott

Hibázott a rendőrség is, amely az egyetlen olyan hatóság volt, amelyhez a közeledő viharról szóló információk még annak kitörése előtt eljutottak, így időben leállíthatta volna a rendezvényt.

Az ombudsmanok szerint ezt jogszabályban rögzített, konkrét felhatalmazás nélkül is meg kellett volna tennie a rendőrségnek.

Az Országos Mentőszolgálattal kapcsolatban a jelentés kiemeli, hogy nem volt az előírásoknak megfelelő számú mentőautó a helyszínen.

Az ombudsmanok megállapították azt is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a tudomány és technika jelenlegi állása szerint nem adhatott pontosabb és korábbi előrejelzést.

A jelentés azt is leszögezi: az OMSZ-től évek óta nem kérnek "meteorológiai biztosítást" a tűzijáték szervezői, ami önmagában is bizonyítja a megelőzésre, elhárításra való felkészülés elégtelenségét.

További hiányosságok

A lebonyolítással kapcsolatban az országgyűlési biztosok megjegyzik: a tűzijátékot szervező kft. a munkát nem végezheti el, ha az az élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetéséhez vezet.

A vizsgálatot Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese hivatalból végezte.

Az augusztus 20-ai tűzijáték idején Budapestre lecsapó viharban öten meghaltak, több százan megsebesültek.

Az ombudsmanok felkérték a kancelláriaminisztert, az önkormányzati és a rendészeti minisztert, valamint a Fővárosi Közgyűlést, hogy tegyenek intézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×