eur:
393.16
usd:
363.47
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Miért nem éri meg a fővárosnak, ami megéri egy magáncégnek?

Csak egy magáncégen keresztül juthat engedélyhez az, aki Budapest kiemelt közterületeire, vagy súlykorlátozás hatálya alá tartozó zónáiba szeretne behajtani autójával. A céget 16 éve tanácsadóként, döntéselőkészítőként foglalkoztatja a főváros, az engedélyeket viszont a hivatal adja ki. Az önkormányzat egyelőre nem tervezi, hogy magához vonja a közútkezelői feladatot, mert nincs rá embere.

Csordás Mihály, a főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztályának vezetője elmondta, hogy a tanácsadói irodát 1975-ben hozták létre az akkori fuvarozó vállalatok, és ők adták személyi állományát is. Belőlük alakult meg a rendszerváltozáskor Fővárosi Szállítási Tanácsadó Bt., amely 2003-ban kft.-vé alakult.

A Fővárosi Szállítási Tanácsadó Kft.  (FSZT) feladata, hogy feldolgozza a Budapest kiemelt közterületeire, vagy súlykorlátozás hatálya alá tartozó zónáiba szóló behajtási kérelmeket és előkészítse döntéshozatalra azokat. Az utóbbi években 50 ezer ilyen jellegű engedélykérelem érkezett a céghez.

Kérdésre Csordás Mihály elismerte, hogy az FSZT megkerülhetetlen cég ebből a szempontból, mert ha valaki egyenesen a fővárosi önkormányzathoz fordul, hogy például ne kelljen többletpénzt fizetnie a behajtási díjért, a kérelmet akkor is elküldik előbb előkészítésre a tanácsadóhoz, és csak azután érkezik vissza elbírálásra a Főpolgármesteri Hivatalba.

Az ügyosztályvezető elmondása szerint ennek az az oka, hogy a hivatalnak nincs erre a feladatra személyi állománya. (A kft. jelenleg hét munkatársat foglalkoztat.)

Ha az előkészítés is a hivatalhoz tartozna, akkor arra több embert kellene felvenni, és az pluszköltséget jelentene.

A rendszerváltáskor alakult bt. 16 éve végzi a behajtási engedélykérelmek előkészítését a főváros és több kerület számára kizárólagos joggal.

Csordás Mihály arra a kérdésre, hogy az elmúlt években miért nem pályáztatták meg a feladatot, azt válaszolta, hogy ez egy olyan tevékenység, amihez egyrészt a szállítási piacot, másrészt a fővárost és a kerületeket, illetve azok úthálózatát és minden csínját-bínját ismerni kell. Ezért nem tervezték azt, hogy a kft. helyett más céget alkalmazzanak.

Az ügyosztályvezető szerint kizárt, hogy a cégen keresztül lobbizzanak ki engedélyeket, vagy hogy a kft. behajtási engedélyhez segítse a kérelmező vállalkozásokat, mert szigorúan meg van határozva a bírálat rendje, az is, hogy hova, milyen engedély adható ki. Ha olyan kérelem érkezik, ami kétes, akkor az FSZT munkatársai egyeztetni szoktak előzetesen a Városházán a közlekedési ügyosztállyal.

A Havariapress egy korábbi híre szerint az FSZT az elmúlt időszakban évi 100-150 millió forintos árbevételre tett szert tevékenységével. A Cégbíróságra leadott mérlege szerint évente 32 millió forintot költ személyi juttatásokra, ezen felül kiadásainak 49 százalékát különféle szakértői díjak teszik ki.

Arra a kérdésre, hogy ilyen bevételek mellett talán a fővárosnak is megérné átvenni az előkészítést, Csordás Mihály azt mondta, hogy a főváros által kiadott engedélyek díjából befolyó pénzt a cég átutalja a főpolgármesteri hivatalnak. (A kérelmek kétharmadát a főváros egyébként elutasítja.)

Szükségesnek tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az FSZT több kerületi önkormányzat számára is végez ilyen jellegű tevékenységet, és emellett tanácsadást is vállal a kérelmezők számára.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Szeretnék kicsit megnyugodni és ismerkedni a ténnyel, hogy van egy olimpiai bronzérmem, ami még mindig egy kicsit hihetetlen – mondta az InforRádióban a 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter, aki az előzetes esélyeknél lényegesen jobban szerepelt, és bronzérmével a magyar küldöttség első érmét szerezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×