eur:
392.34
usd:
362.9
bux:
73476.99
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Rogán hiába könyörgött: nagyob lett a fizetése Demszkyénél

Csaknem hatvanmillió forinttal működhet olcsóbban ebben a ciklusban az V. kerületi önkormányzat - mondta Rogán Antal, a kerület újonnan megválasztott fideszes polgármestere. A szocialista frakcióvezető a többi mellett azt vetette a politikus szemére, hogy a fideszes többség magasabb fizetést szavazott meg neki, mint amennyit a főpolgármester keres.

A bizottsági struktúra kialakításakor egyetlen szemponthoz ragaszkodtam, ahhoz, hogy az önkormányzat olcsóbban működjön, mint az előző négy évben - mondta a kerület új vezetője .

Hozzátette: az elmúlt négy évben a bizottságok fenntartása, az önkormányzathoz tartozó gazdasági társaságok felügyelőbizottságainak működtetése évente több mint 250 millió forintba került.

Az eddigi tíz bizottság helyett hét bizottság működtetése 37 millió forintos, a felügyelő-bizottsági helyek számának 12-vel történő csökkentése 20 millió forintos megtakarítást jelent, így összesen 57 millió forinttal működhet olcsóbban éves szinten az önkormányzat.

Rogán Antal azt mondta: a bizottsági struktúráról egyeztetett a frakciókkal, de az MSZP és az SZDSZ olyan javaslatot tett, amellyel drágábban lehetett volna működtetni az önkormányzatot.

Hozzátette: a két ellenzéki párt azt a döntést hozta, hogy nem delegálnak tagokat a bizottságokba, ezért a nekik járó helyeket ideiglenesen a Fidesz-frakció tölti be.

Hozzáfűzte, hogy "korrekt és jutányos" ajánlatot tett az ellenzéki frakcióknak: két bizottsági elnöki, három alelnöki, 12 bizottsági tagi tisztséget ajánlott, illetve felügyelőbizottságokban négy elnökhelyettesre és egy tagra tett javaslatot az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. A polgármester közölte: arra kérte a frakcióvezetőket, hogy november 2-áig egyezzenek meg a helyekről.

A szocialisták másként emlékeznek

A Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordulnak az MSZP V. kerületi önkormányzati képviselői, mert szerintük a képviselő-testületi alakuló ülésén többszörösen megsértették a testület szervezeti és működési szabályzatát - közölte Pásztor Tibor, az MSZP V. kerületi frakcióvezetője.

Az MSZP szerint súlyos törvénysértést követett el a jelenlegi többség a képviselői jövedelmek és a bizottsági struktúra meghatározásánál.

Pásztor Tibor elmondta: az szmsz-ből eltörölték azt a pontot, miszerint a kerületi vezetőnek a képviselő-testület létszámával arányos struktúrára kell javaslatot tennie.

Hozzátette: olyan bizottsági struktúrát állítottak fel, amelyben egyetlen ellenzéki képviselő sem szerepel. Mint mondta, az első döntések egyike volt, hogy megkurtították a képviselők ellenőrzési, hozzászólási jogait.

Ellenzéki képviselők a testület ülésén két alkalommal szólalhatnak meg, korábban ilyen mennyiségi korlát nem volt - közölte.

A frakcióvezető elmondta: a legfontosabb döntések közzé tartozott a fideszes polgármester és alpolgármesterek jövedelmének megállapítása, a törvény által adható maximumot szavazták meg. A kiadott sajtóanyag szerint a kerület vezetőjének jövedelme több mint a főpolgármesteré.

Rogán Antal ezzel kapcsolatban elmondta: arra kérte a jegyzőt, hogy fizetésével kapcsolatban olyan összegre tegyen javaslatot, amely megegyezik az előző polgármester fizetésével.

Hozzátette: egyet nem értése ellenére a képviselő-testület húszezer forinttal több költségtérítést szavazott meg a számára, ezt azonban nem kívánja felvenni.

Új autók és "médiadiktatúra"

Két új autó beszerzéséről is döntött a testület - mondta Pásztor Tibor, hozzátéve: Steiner Pál előző szocialista polgármestert rengetegszer kritizálták azzal, hogy egy V. kerületben lakó kerület vezetőjének nincs szüksége szolgálati autóra.

A frakcióvezet szerint teljes médiadiktatúrát vezette be Rogán Antal, mivel megszüntette a Belváros-Lipótváros című lapot kiadó céggel a szerződést, és elbocsátották a City Tv vezetőjét.

Rogán Antal erre azt mondta: azért állt el az önkormányzat a kerületi lapot kiadó céggel kötött szerződéstől, és azért mentették fel a kerületi televízió vezetőjét, mert az utóbbi időben ezek a médiumok nem tettek eleget a pártatlan tájékoztatás követelményének.

Címlapról ajánljuk

Nem történt csoda, nyertek az esélyesek

A női kard egyéni negyeddöntőjében Márton Anna sima asszóban, 15-7-re kikapott az ukrán Olha Harlantól. Szűcs Luca nagy csatára kényszerítette a világranglista-vezető Sara Balzert, 8-6-ra, aztán 11-10-re vezetett, ám utána a francia egymás után négy tust adott, s eldöntötte az asszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×